Dostupni linkovi

Predstavljen novi bh. gasovod 'Južna interkonekcija'


Projekt predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega 160 kilometara prolazi kroz BiH (ilustrativna fotografija)
Projekt predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega 160 kilometara prolazi kroz BiH (ilustrativna fotografija)

USAID projekat Asistencije energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini (BiH) i kompanija BH-Gas, najavili su početak kampanje informisanja javnosti o projektu „Južna interkonekcija“.

Kako su izneli u četvrtak, 22. oktobra ukupna vrijednost projekta je 196 miliona KM (oko 100 miliona eura). Projekt predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega 160 kilometara prolazi kroz BiH.

Projekat će povezati trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar.

“Ovaj projekt važan je za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađivanje BiH sa obavezama EU Energetske zajednice. Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom”, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Eric Nelson.

Govoreći o nužnosti reforme energetskog sektora Nelson je pozvao sve donosioce odluka u BiH da se usredotoče na usvajanje prijeko potrebnih zakona, što uključuje državni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu, federalni zakon o prirodnom gasu, električnoj energiji i zaštiti okoliša, te važne procese, poput razdvajanja operatora distributivnog sistema u elektroenergetskom sektoru.

Premijer bh. entiteta Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić naglasio je značaj projekta Južna interkonekcija za sigurnost snabdijevanja građana i privrede prirodnim gasom.

„Posebno me raduje što vas mogu obavijestiti da je Vlada Federacije na današnjoj sjednici utvrdila nacrt zakona i uputila ga u parlamentarnu proceduru“, rekao je Novalić i dodao da FBiH ima namjeru intenzivno raditi na izmjenama i dopunama seta zakona iz energetske oblasti, što je već započelo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

XS
SM
MD
LG