FBI tvrdi da se Iran i Rusija mešaju 1Foto: EPA-EFE/ DAVID MAXWELL

Zvaničnici američke nacionalne bezbednosti tvrde da je Iran odgovoran za slanje pretećih mejlova biračima koji su naklonjeni Demokratskoj stranci uoči predsedničkih izbora sledećeg meseca.

Ispostavilo se da su mejlovi potekli od ultradesničarske grupe čija je namera bila „podsticanje nereda“, rekao je direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif.

On je, takođe, naglasio da su američki zvaničnici otkrili da su Iran i Rusija došli do „nekih informacija o registraciji birača“.

I Iran i Rusija negiraju optužbe da se mešaju u izbore u SAD.

„Da Iran snažno odbacuje neosnovane i netačne tvrdnje koje ponavljaju američki zvaničnici je preneto švajcarskom ambasadoru (koji zastupa američke interese u Teheranu). Kao što smo i ranije rekli, Iranu je svejedno ko će pobediti na izborima u Sjedinjenim Državama“, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh za državnu televiziju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao za Bi-Bi-Si da su optužbe „jadne“.

„Ove optužbe stižu svakog dana, potpuno su neosnovane, ni na čemu se ne zasnivaju. Najverovatnije su deo neke vrste unutrašnjeg političkog procesa koji je povezan s predstojećim izborima“, rekao je Peskov.

Odluka Retklifa da održi brifing tako blizu predsedničkih izbora ocenjena je kao dokaz zabrinutosti Vlade da se spoljni akteri mešaju u izbore i sprovode kampanje dezinformacija.

Šef obaveštajne službe je rekao da se tvrdi da je „obmanjujuće mejlove“ Irana poslala ultradesničarska grupa Ponosni dečaci da bi se „zastrašili birači, podstakli neredi i nanela šteta“ predsedniku Donaldu Trampu.

On je dodao da podaci o biračima mogu da se iskoriste u nastojanjima da se „prenesu pogrešne informacije registrovanim biračima za koje postoji nada da će stvoriti konfuziju i haos i potkopati poverenje u američku demokratiju“.

Retklif je rekao da zvaničnici „nisu primetili iste manevre kod Rusije“, ali su „svesni“ da i Rusi imaju neke informacije o biračima.

Podaci o biračima se u mnogim državama mogu dobiti na zahtev, mada svaka država ima različite zahteve u vezi s tim ko može da traži informacije o biračima, koji su podaci dostupni i kako se ti podaci smeju koristiti, navodi Nacionalna konferencija državnih legislatura.

„Ako dobijete preteći ili manipulativni mejl u inboks, ne uzbuđujte se i nemojte ga širiti“, rekao je Retklif, nazvavši postupke koji za cilj imaju uticanje na američke birače „očajnim pokušajima očajnih neprijatelja“.

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej se pridružio Retklifovoj konferenciji za novinare i rekao da su američki izborni sistemi još uvek bezbedni i „otporni“.

„Budite uvereni da se vaši glasovi broje. Na preuranjene, neproverene suprotne tvrdnje treba gledati sa zdravom dozom skepse.“

Američke obaveštajne službe su zaključile 2016. da su hakeri koji uživaju podršku Kremlja stajali iza napora da se na izborima umanje šanse Hilari Klinton.

Oni su, kako se navodi, koristili i sajber napade i lažne vesti koje su se širile društvenim medijima.

Mejlovi o kojima je reč poslati su adresirani na registrovane birače naklonjene Demokratskoj stranci u nekoliko država, uključujući Floridu, koja je od ključnog značaja, a u njima se zahteva da se glasa za Trampa.

„Na izborni dan ćete glasati za Trampa ili ćemo vas naći i kazniti. Promenite partijsku opredeljenost i okrenite se republikancima da bismo znali da ste dobili našu poruku i da ćete postupiti po uputstvima“, navodi se u mejlovima, preneli su američki mediji.

Od srede je u okviru ranog glasanja na birališta izašlo više od četrdeset miliona Amerikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari