Izvor: B92

Ukoliko se zaputite putem od Užica ka Kadinjači u selu Volujac krije se specifično imanje, mesto za odmor ušuškano u hladu bukove šume, koje je narod masovno otkrio tek kad je korona pokucala na vrata. Milovan Pavlović, vođen idejom da svoju porodicu zadrži na jednom mestu, oživeo je očevinu i napravio pravo seosko domaćinstvo, na kom su se prvobitno igrali njegovi sinovi, a zatim su došli i ostali mališani.

"Nabavio sam par konja koje smo mogli da jašemo po našim livadama, onda smo dodali i igraonicu za našu decu i tako je sve počelo. Kada sam video da je druženje u gradu sa ljudima postalo preskupo, odlučio sam da komad raja koji imamo kao porodica podelimo sa drugima i to bez dinara, tačnije nisam mogao da naplatim nekome ulaz ako ne zna gde ulazi, ili šta će probati, ako su zadovoljni, ostaviće od ruke i gotovo svaki posetilac to onako od srca učini", rekao je za agenciju RINA Milovan Pavlović, vlasnik nesvakidašnjeg ranča.

Foto: Rina

Milovan je osmislio da se na ovaj način deca oslobode strahova koje imaju prema domaćim ali i drugim životinjama kroz susret sa njima, ali i interakcijom kroz igraonicu okuse nešto što nema u gradu.

Foto: Rina

Ali ranč ne bi bio toliko začaran da u njegovom izobilju ne čujete zvukove stalnih stanovnika, od zečeva, papagaja, japanskih prepelica i mnogih drugih životinja, ali odskoro i sasvim jedno neobično biće.

Foto: Rina

"Lija koja je potpuno slučajno došla u naš mini-parkić više je noću aktivna nego danju i kad je u susretu sa decom jako je stidljiva. U uslovima koje joj mi nudimo znatno duže živi nego u prirodi, zato se trudimo da joj pružimo sve što joj je neophodno kako bi ovaj parkić imao svoju čar. Ono što mnoga deca nemaju priliku u gradu da vide jesu magarci, brame i druge životinje koje mi na našem ranču posedujemo", kazao je Milovan.

Foto: Rina

Posetioci mnogih zemalja iz okoline nisu ga zaobišli, posećuju ovo mesto, i pored zoološkog vrta se opuste u ambijentu.

"Svi vole da vide pravo seosko imanje, kako i na koji način sve ovde funckioniše, od ispaše koza, ovaca i našeg pevca Žike, ali i sami da učestvuju i dohranjivanju živine. Prošle godine najviše gostiju imali smo iz Francuske, ali i iz Amerike, Norveške, ali najviše mi je drag par iz Grčke koji je želeo da iskustvo sa kojim se ovde susreo želeo da prenese u svoju zemlju", dodao je Pavlović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.