');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Poslednja debata Trampa i Bajdena pre izbora: Prošlu su obeležile UVREDE, a i noćas se očekuje da će SEVATI VARNICE

Američki predsednik Donald Tramp noćas će se poslednji put pre izbora suočiti na debati sa protivkandidatom, demokratom Džozefom Bajdenom, a događaj na Univerzitetu Belmont u Nešvilu mogao bi proći u atmosferi visoke napetosti, piše Hina.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
prva debata, džo bajden, donald tramp Foto: Profimedia
prva debata, džo bajden, donald tramp

Njihova prva debata, održana krajem seprembra u Klivlendu, bila je vrlo haotična.

Tramp je često upadao u reč, Bajden (77) je 45. predsednika Sjedinjenih Država nazvao "lažljivcem", "rasistom" i "klovnom", a predsednik mu je na to odgovorio da u njemu nema ni trunke inteligencije.

Ni po čemu se ne može naslutiti da bi ton debate, koja se po srednjoevropskom vremenu održava u noći na petak, ovoga puta mogao biti pristojniji ili konstruktivniji.

Dvojica kandidata biće odvojena pleksiglasom zbog kovida-19, što na prvoj debati nije bio slučaj.

U strahu da bi mogao da mu isklizne drugi mandat, Tramp je poslednjih dana pojačao lične napade na svog protivnika te ponavlja da je porodica Bajden "zločinačko udruženje". To će verovatno biti temelj i za njegove napade na debati.

Foto: Tanjug/AP

Kako bi se izbegla kakofonija iz prve rasprave, mikrofoni će se isključivati kandidatu koji u određenom trenutku ne bude imao reč.

- Mislim da je to nepravedno - rekao je Tramp u sredu u Beloj kući, ponavljajući i kritike na račun voditeljke Kristen Velker, reporterke NBC-a iz Bijele kuće, koju optužuje da je "tvrdokorna demokratska levičarka".

Debata bi trebalo da traje 90 minuta, a teme će biti borba protiv kovida-19, američka porodica, rasno pitanje u SAD-u, klimatske promene, nacionalna sigurnost i upravljanje državom.

TV debata kandidata za potpredsednika
Foto: Morry Gash / POOL / EPA;
TV debata kandidata za potpredsednika

Donald Tramp odbio je virtuelnu debatu 15. oktobra, format koji je bio predložen kako bi se izbegla moguća zaraza nakon što je predsednik bio zaražen korona virusom.

Veran strategiji "sveprisutnosti", Tramp je u sredu uveče učestvovao na skupu u Severnoj Karolini, još jednoj saveznoj državi ključnoj za konačnog pobednika izbora u kojoj ankete prognoziraju izjednačen rezultat.

Pročitajte još

Obama prvi put na Bajdenovom skupu

Bajden je pak treći dan zaredom ostao kod kuće, a bivši predsednik Barak Obama prvi put se pojavio na skupu kampanje demokratskog kandidata.

- Ne zanimaju me ankete- rekao je u Filadelfiji, dodajući kako su one bile naklonjene 2016. Hilari Klinton pre njenog poraza. Ali tada je puno demokrata ostalo kod kuće, pa ih je ovaj put Obama pozvao da masovno izađu na izbore 3. novembra.

Optužio je Trampa da svoj položaj ne shvata ozbiljno, te rekao da tvitovanje uz televiziju ne rešava probleme.

Foto: Profimedia

Obama se osvrnuo i na pandemiju korona virusa, rekavši da bi ona bila teška za svakog predsednika.

- Ali nivo nekompetencije i dezinformacija, broj ljudi koji možda ne bi bili mrtvi da smo napravili evidentne stvari... - nastavio je bivši predsjednik, rekavši da bi Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris efikasnije upravljali epidemijom.

SAD ima 221.000 mrtvih od kovida-19, najviše na svetu.

Više od 40 miliona Amerikanca već je glasalo na ranim izborima, pokazuju podaci nezavisne organizacije "Elections Project".