Hronika

Vrhovni sud RS slučaj ubistva ljubavnika vratio na novo suđenje

Vrhovni sud RS slučaj ubistva ljubavnika vratio na novo suđenje
Foto: N.N. | Vrhovni sud RS slučaj ubistva ljubavnika vratio na novo suđenje

BANJALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je dio presude kojom su Boško Kovačević (30) i njegov rođak Pero Mirović (45) osuđeni na po 12 godina i četiri mjeseca zatvora za ubistvo Davora Vitića (33) i slučaj vratio na novo suđenje, potvrđeno je "Nezavisnim".

Istovremeno Mirović je osuđen na pola godine zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, dok je za to isto djelo ukinuta presuda Kovačeviću te vraćena na ponovni postupak.

U Vrhovnom sudu RS pojasnili su da je vijeće prihvatilo žalbe okružnog javnog tužioca te je preinačilo presudu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

Kovačević i Mirović nepravosnažno su osuđeni u julu u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na po 12 godina i četiri mjeseca zatvora zbog ubistva Vitića i nedozvoljene proizvodnje oružja ili eksplozivnih materija. Na tu presudu žalbe su uložili i odbrana i Republičko tužilaštvo.

Vitić je ubijen 21. jula 2018. godine u Bogazu, kod Han Pijeska, a prema optužnici, prije zločina on i Kovačević dopisivali su se putem telefona i prijetili jedan drugom.

Krvavom piru kumovala je i navodna ljubavna afera pokojnog Vitića sa Kovačevićevom 11 godina starijom suprugom Biljanom, sa kojom je ubijeni, navodno, želio pobjeći.

Obračun je dogovoren porukama preko Facebooka i mobilnog telefona, putem kojih su se Vitić i Kovačević prepucavali.

Vitić, koji je bio dobro poznat policiji, bijesan zbog te prepiske, odlučio je da dođe do njihove kuće kako bi se obračunali.

Njega je golfom 2 u blizinu Kovačevićeve kuće dovezao prijatelj Branko Ružičić i nisu uspjeli ni da izađu iz vozila kad su Kovačević i Mirović izašli i zapucali, gdje su ispalili dva hica te je Vitić pogođen u čelo i na mjestu je ostao mrtav.

Nakon zločina čahure nisu odmah pronađene i ispostavilo se da ih je uklonila Kovačevićeva supruga Biljana. To je tokom istrage priznala.

Ubijeni imao dosije

Ubijeni Davor Vitić je kao maloljetnik ubio taksistu, a ranije je robijao i zbog pokušaja ubistva bivše djevojke Milene O. u Bratuncu u oktobru 2011, kada je zbog ljubomore bombom pokušao da ubije sebe i djevojku, i to u njenoj kući.

Vitić je uhapšen u decembru 2017. godine na osnovu centralne potjernice koju je za njim raspisao Kazneno-popravni zavod (KPZ) Trebinje, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva i ugrožavanja sigurnosti. Bio je u bijegu nakon što se nije vratio u KPZ sa dopusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije