Elif Šafak 1

Turska književnica Elif Šafak jedno je od najzanimljivijih književnih imena u poslednjih nekoliko godina.

Odlično piše, zalaže se za slobodu govora u svojoj rodnoj zemlji.

Na čuvenoj platformi TED TALKS njeni govori imaju i po nekoliko miliona pregleda, neki od njih su titlovani na naš jezik. Način na koji piše privukao je milione fanova.

Njene romane „Istanbulsko kopile“, „Vašljiva palata“, „Neimarov šegrt“, „Čast“ i „10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu“ objavila je Laguna.

Spadam u njene fanove od prvog trenutka kad sam pročitao „Istanbulsko kopile“, odličan roman o tursko-jermenskim odnosima i njihovim bolnim posledicama.

U svim romanima ova književnica je duhovita, sarkastična i zanimljiva. Jedna je od onih autorki koja je našla delikatnu ravnotežu između angažovane književnosti i njene komercijalne isplativosti.

Njeni romani se svuda dobro prodaju, čitaoci je vole, a u rodnoj Turskoj ima onih koji joj zameraju da zastupa pojednostavljenu sliku dešavanja u ovoj zemlji i da joj je lako da „pljuje po svojoj zemlji kad je diplomatsko dete i u nju svrati s vremena na vreme“.

Kako god bilo, neki su u njoj prepoznali tursku Isabel Aljende.

Kao verni poklonik slavne čileanske književnice mogu reći da je ova konstatacija samo delimično istinita, konteksti u kojima Šafak i Aljende stvaraju prilično se razlikuju, iako su obe iz diplomatskih familija.

U svakom slučaju, Elif Šafak je ozbiljan autor od koga bi mnogi naši autori mogli da uče kako se piše.

Njena biografija je veoma zanimljiva. Navešću samo neke detalje koji se mogu pročitati na njenom sajtu.

Piše i na turskom i na engleskom, objavila je sedamnaest knjiga, od kojih jedanaest romana. Njena dela su prevedena na pedeset jezika.

Doktorirala političke nauke i predavala je na univerzitetima u Turskoj, SAD i Velikoj Britaniji, uključujući Koledž Svete Ane na Oksfordu, gde je počasni profesor.

Članica je Saveta za kreativnu ekonomiju Svetskog ekonomskog foruma i jedan od osnivača Evropskog veća za spoljne odnose (ECFR).

Kao borac za ženska prava, prava LGBT populacije i slobodu govora, Elif Šafak je inspirativni javni govornik, i dvaput je bila govornik na TED konferenciji, oba puta dobivši ovacije.

Elif Šafak objavljuje tekstove u mnogim velikim listovima širom sveta, a nosilac je i ordena Viteškog reda umetnosti i književnosti. Godine 2017. medijska kuća Politiko uvrstila ju je među dvanaestoro ljudi koji će svet učiniti boljim.

Bila je u žiriju brojnih književnih nagrada i predsednica je žirija književne nagrade Velkom za prošlu godinu. Njen sajt je prilično pregledan i dobar, a nalazi se na adresi www.elifsafak.com.tr/home.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari