Vesti

0

Osnovan Umetnički savet Filmskog centra Srbije

Autor: IG

Izvor: Beta

Osnovan Umetnički savet Filmskog centra Srbije

Izvor: Foto: Beta/KomunikArt

U Savetu su glumci Mirjana Karanović i Predrag - Miki Manojlović, filmski reditelj i publicista Đorđe Kadijević, direktor fotografije Predrag Popović i direktor Filmskog centra Gordan Matić.

Umetnički savet će davati mišljenje i predloge za unapređenje kinematografije i audiovizualnih delatnosti, pomagati u izradi programa rada za unapređenje produkcije, distribucije i prikazivanja, i međunarodne saradnje.

Umetnički savet čine direktor Filmskog centra Srbije i četiri člana s mandatom od godinu dana i s mogućnošću ponovnog izbora. Upravni odbor Filmskog centra ih imenuje iz reda afirmisanih stručnjaka kinematografske i audiovizuelne delatnosti, uzimajući u obzir predloge ustanova, stručnih udruženja i asocijacija tih delatnosti.

Direktor Matić je rekao da je uloga Umetničkog saveta strateški važna i da su članovi eminentni stvaraoci poznati i van Srbije.

Glumica Mirjana Karanović je istakla da joj je čast da bude članica Umetničkog saveta od čijeg sastava očekuje da unapredi rad Filmskog centra Srbije i pomogne autorima, a "kinematografiji da stupi na sledeći nivo, za koji mislim da imamo potencijala" - da "dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu".

Glumac Predrag - Miki Manojlović je istakao da će članovi Umetničkog saveta "pokušati da objasne šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže".

"Važnost i probojnost filma kao medija je ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda ili nafta", rekao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR