Hrvatska beleži novi rast - 1.563 novoobolelih, 13 osoba umrlo 1Korona virus, Hrvatska Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.563 novoobolelih od korona virusa, što je najviše dosad, a umrlo je 13 osoba, saopštio je jutros Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je obolelih 7.380, među njima je 661 pacijent na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 46. U protekla 24 sata testirane su 6.874 osobe, a u samoizolaciji je 25.620.

Najviše novoobolelih je u Gradu Zagrebu – 465, u Splitsko-dalmatinskoj je 155 i u Krapinsko-zagorskoj 132.

Od početka epidemije, korona virus je potvrđen kod 29.850 osoba, od kojih su se oporavile 22.064, od toga 629 u protekla 24 sata, a umrlo je ukupno 406. Testirano je ukupno 421.648 uzoraka.

Hrvatska proteklih dana beleži povećanje broja zaraženih, te je sve veći pritisak na zdravstveni sistem.

Vlasti zato svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju mera, pre svega rastojanja od drugih ljudi i obaveznog korišćenja zaštitnih maski unutra. Preporuka je da se maske nose i napolju ukoliko se nije moguće držati podalje od drugih ljudi.

Obavezno korišćenje zaštitnih maski napolju je uvedeno u Zagrebu zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ali samo ako se ne može držati razmak od drugih od dva metra.

Ministar zdavstva Vili Beroš izjavio je u sredu novinrima da će se još nekoliko dana čekati eventualni učinak ranijih mera, a ako ne bude pozitivnih pomaka, slede nove mere.

On je, međutim, naveo da će to biti „balansirane mere“ koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja.

Upitan o mogućem uvođenju policijskoj časa, kako je to učinjeno u nekim drugim zemljama, Beroš je odgovorio da je to poslednje što će se preduzimati ako bude potrebno, dodavši da pre toga postoji niz drugih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari