Otvoreni 40. Borini dani: Ne samo KONTINUITET, već i HRABROST (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 22.10.2020 - 11:25

U Vranju su, uz primenu svih preventivnih epidenioloških mera, počeli jubilarni, 40. po redu "Borini pozorišni dani".

U prošlosti prepoznajemo sadašnjost FOTO: vranje.org.rs U prošlosti prepoznajemo sadašnjost FOTO: vranje.org.rs
Smotru je je otvorio selektor festivala Slobodan Savić, koji je istakao da je pozorište oduvek bilo za zajednicu i u zajednici, zajednici publike i glumaca. 
 
- U ovim okolnostima kovida 19, u vremenu strepnje i neizvesnosti izuzetno je važno da je publika večeras ispunila ovu salu, a izuzetna je i hrabrost glumaca koji će večeras, kao i narednih dana igrati za vas. 
 
Veoma je važno da se održi kontinuitet i da se organizuju 40. "Borini pozorišni dani", jer tu nije reč samo o kontinuitetu i godinama, već i o ovoj zajednici, kao i o komunikaciji između publike i pozorišta
 
Pozorišta koje otvara pitanja koje se tiču te zajednice
 
Ukoliko posle ovih predstava koje ćete videti izađete makar malo samosvesniji ili makar malo zapitaniji, misija ovog festivala će biti ispunjena - rekao je selektor festivala Slobodan Savić. 
 
Slogan ovogodišnjeg festivala "Sadašnjost u prošlosti" nije odabran slučajno, dodao je on.
 
- Stara književna kritika je mislila da je Borisav Stanković pesnik i pisac jednog kraja, ili lokalne zajednice, kao i  da je negde uklješten između tradicionalnog i modernog
 
Ne, Borisav Stanković je među onim našim retkim piscima koji je u svoje vreme otvarao teme o kojima mi i danas razmišljamo, koje su i danas za nas aktuelne
 
Zato u toj prošlosti Borisava Stankovića, ili Šekspira ili Sofokla, mi prepoznajemo sadašnjost - ukazao je selektor Savić.
 
Jubilarne "Borine pozorišne dane" je otvorila predstava "Travnička hronika", koju je po istoimenom romanu Ive Andrića, režirao Nikita Milivojević, a u koprodukciji SNP Novi Sad i NP Sombor
 
U okviru pratećeg programa festivala, u Galeriji Pozorišta otvorena je izložba 16. Međunarodnog trijenala "Pozorište u fotografskoj umetnosti", Sterijinog pozorja.
 
Otvaranju festivala prisustvovao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima. 
 
Pokrovitelji 40. "Borinih pozorišnih dana" su Grad Vranje i republičko Ministarstvo kulture i informisanja.

Foto Galerija

Otvaranje 40. "Borinih pozorišnih dana"

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: