Aerodrom u Batajnici u punom sjaju posle 21 godine: Završena svetlosna signalizacija FOTO

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u batajnici završeni su radovi na svetlosnoj signalizaciji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

10:46

Aerodrom u Batajnici u punom sjaju posle 21 godine: Završena svetlosna signalizacija FOTO
Foto: Ministarstvo odbrane

Prikazu sistema svetlosnog obeležavanja sletno-poletne piste prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa komandantom RV i PVO general-majorom Duškom Žarkovićem.

Ministar Vulin je nakon obilaska istakao da je aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" završetkom druge faze radova na signalizaciji povratio 100 posto manevarskih kapaciteta aerodroma.

"Naši piloti zaslužuju najbolje, sada su dobili najbolju rasvetu, obe piste su osvetljene i u svim uslovima, bez obzira da li su noćni ili smanjene vidljivosti na bilo koji drugi način, oni mogu da izvršavaju svoje zadatke. Nastavićemo da modernizujemo naš aerodrom i naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, ali iznad svega, trudićemo se da obezbedimo bolji život i viši standard svim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i da ove ljude sačuvamo i tehnikom i standardom", istakao je ministar Vulin.
Foto: Ministarstvo odbrane
Prema rečima pomoćnika komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade potpukovnika Dejana Bede, reč je o završetku radova na osvetljenju manevarskih površina aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".

"Obe piste su dobile nove sisteme osvetljenja ivičnih svetala, svetala pragova i krajeva piste, kao i vizuelnih uglova prilaza novog sistema PAPI. Stavljena su, takođe, nova svetla prilaznih svetala visokog intenziteta koja omogućavaju prilaz i u lošijim vremenskim uslovima. Ovim sistemom smo zaokružili jednu bitnu fazu i vratili smo u operativnost posle 1999. godine sve funkcije aerodroma i nadograđujemo određene sisteme koje do sada nismo imali", naglasio je potpukovnik Dejan Beda.

Nakon informisanja o radovima na poletnoj-sletnoj pisti i sistemu svetlosne signalacije, ministar Vulin obišao je elektro-energetski blok koji napaja osvetljenje na pisti i kontrolni toranj na batajničkom aerodromu.

Obilasku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, zamenik komandanta RViPVO brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjaić i načelnik Uprave za infrastrukturu pukovnik Radmilo Kravić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: