Vesti

0

Dačić izabran za predsednika Skupštine Srbije

Autor: SA

Izvor: Beta

Dačić izabran za predsednika Skupštine Srbije

Izvor: Foto: Beta/Miloš Miškov

Posle prozivke i javnog glasanja, Dačića je podržalo 225 poslanika, a protiv je bio jedan.

Izbor Dačića podržali su poslanici liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", SPS, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

U biografiji novog predsednika Skupštine je navedeno da je rođen u Prizrenu 1966. godine, a da je na Fakultetu političkih nauka diplomirao s prosečnom ocenom 10.

Dačić je bio poslanik od 1992. godine, prvo u Skupštini SR Jugoslavije, pa u Skupštini Srbije, a dans je na mesto predsednika Skupštine došao s mesta ministra za spoljne poslove.

U biografiji je navedeno da "poseduje višedecenijsko iskustvo i rezultate ostvarene u učešću i rukovođenju u različitim organima izvršne i zakonodavne vlasti", dobitnik je priznanja "Najevropljanin" i govori engleski i ruski jezik.

U raspravi pre glasanja je ocenjeno da će, s Dačićem na čelu, Skupština Srbije biti "simbol demokratičnosti, efikasnosti i transparentnosti".

Poslanici Skupštine Srbije bi trebalo da danas izaberu i potpredsednike Skupštine i da Dačićevog dugogodišnjeg saradnika Veljka Odalovića imenuju na mesto generalnog sekretara Skupštine što je on već bio 2008-2012. godine.

 

Dačić: Najveća je čast biti na čelu Parlamenta

Novi, danas izabrani predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, izjavio je "za svakog državotvornog političara najveća čast da bude na čelu Parlamenta kao nosioca najviše zakonodavne vlasti".

Zahvalio je svima koji su podržali njegov izbor, a onima koji nisu glasali poručio da je "ovo Skupština svih građana" i da on od svih, " u najboljem interesu građana, jedino traži toleranciju, uz uvažavanje političkih razlika".

"Iskreno zahvaljuem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nije morao mene da predloži na to mesto, ali je to učinio uvažavajući zajedničke ciljeve", rekao je Dačić.

On je ukzao da Skupština "vlast crpe iz narodne volje i poverenja", da je "njen zadatak da doprinesu stabilnosti", dok "samo ujedinjena, Srbija može da odgovori na sve izazove".

Dačić je za šest potpredsednika Skupštine predložio Vladimira Orlića iz SNS, Stefana Krkobabića iz PUPS-a, Radovana Tvrdišića iz SPAS-a, Mariju Jevđić iz Jedinstvene Srbije, Muamera Zukorlića iz Stranka pravde i pomirenja i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Skupština će se o potpredsednicima danas takođe izjasniti javnim glasanjem - prozivkom poslanika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR