Pompeo: SAD odredile još šest kineskih medijskih kuća kao strane misije 1Foto: Beta/AP Photo/Petr David Josek, Pool

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je Stejt department odredio još šest kineskih medijskih kuća kao strane misije i objasnio da je taj potez usmeren na „potiskivanje komunističke propagande“.

Pompeo je juče rekao da je taj potez deo napora da se odvrati od „napora kineske komunističke propagande“ u Sjedinjenim Državama, prenela je danas Hina.

„Ne postavljamo nikakva ograničenja šta ta izdanja mogu objavljivati u Sjedinjenim Državama; mi jednostavno želimo da obezbedimo da Amerikanci i korisnici informacija mogu da razlikuju vesti koje je objavila slobodna štampa i propagandu koju distribuira Kineska komunistička partija.“

Pompeo je na konferenciji za novinare Stejt departmenta rekao da će Sjedinjene Države uskoro započeti dijalog o Kini s Evropskom unijom i da će on u nedelju započeti turneju u Indiju, Šri Lanku, Maldive i Indoneziju. Očekuje da će ti sastanci uključivati rasprave o tome kako „slobodne nacije mogu zajednički da rade na sprečavanju pretnji koje predstavlja kineska komunistička partija“.

To je najnoviji američki korak na suzbijanju kineske aktivnosti u Sjedinjenim Državama uoči predsedničkih izbora 3. novembra, a u kampanji je predsednik Donald Tramp čvrsto pristupio Kini kao ključnoj spoljnopolitičkoj temi.

Glavni urednik kineskih novina Global tajms ocenio je da su SAD „preterale“ i da će im Kina uzvratiti.

„Sve dok kineski mediji trpe stvarnu štetu, Peking će im sigurno uzvratiti, a rad američkih medija u Kini mogao bi da bude uključen na popis odmazde“, objavio je on na Tviteru.

Stejt department je zahtevao od kineskih medija da se registruju kao strane misije i objavio je u martu da smanjuje broj novinara kojima je dozvoljeno da rade u američkim redakcijama glavnih kineskih medija sa 160 na 100.

Kao odgovor na to, Kina je proterala desetak američkih dopisnika Njujork tajmsa, Vol strit žurnala i Vašington posta.

Sjedinjene Države su prošlog meseca saoštile da će zahtevati da kineske diplomate dobiju odobrenje Stejt departmenta pre poseta američkim univerzitetskim kampusima ili održavanja kulturnih događanja s više od 50 ljudi van terena misije.

Vašington je ranije u dva navrata ove godine odredio ukupno devet kineskih medija kao strane misije, a sada je taj broj povećan na 15.

Ta oznaka zahteva da izdanja obaveste američki Stejt department o popisu osoblja i posedu nekretnina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari