Svijet

FBI: Iran i Rusija se miješaju u predsjedničke izbore

FBI: Iran i Rusija se miješaju u predsjedničke izbore
Foto: AP | FBI: Iran i Rusija se miješaju u predsjedničke izbore

VAŠINGTON - Iran i Rusija prikupili su podatke američkih glasača kako bi uticali na predstojeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Drzavama, saopštio je danas FBI, dodajući da je Teheran odgovoran za slanje pretećih i-mejlova demokratskim biračima.

Direktor Nacionalne obavještajne službe Džon Retklif i direktor FBI Kris Vrej rekli su na konferenciji za novinare da će SAD odgovoriti svakoj zemlji koja pokuša da se umiješa u izbore, prenosi AP.

Retklif je precizirao da je cilj iranskih "lažnih mejlova", koje je navodno poslala krajnje desna grupa pristalica Donalda Trampa "Ponosni momci", da se izazove nemir i nanese šteta aktuelnom predsjedniku, prenosi BBC.

Dodao je da bi podaci mogli da budu iskorišćeni kako bi se registrovanim glasačima prenijela pogrešna poruka za koje se pošiljaoci nadaju da će posejati konfuziju i haos i podriti povjerenje u američku demokratiju.

Retklif je rekao da nisu uoočene slične akcije Rusije, ali da su svjesni da i Moskva posjeduje informacije o glasačima.

"To su očajnički potezi očajnih neprijatelja", rekao je Retklif, prenosi AP.

Neuobičajena konferencija za novinare obavještajnih službi održana je manje od dvije nedjelje pred američke predsjedničke izbore, nakon što su glasači demokrata u najmanje četiri ključne države primili prijeteće mejlove, za koje se lažno tvrdilo da dolaze od rupe Ponosni momci, u kojima se upozorava da će biti progonjeni ako ne glasaju za Trampa.

Vjeruje se da su u toj operaciji korišćene mejl adrese iz registra glasača, koja uključuje i opredijeljenost, kućnu i i-mejl adresu i broj telefona.

Pošiljaoci su tvrdili da će znati za kojeg je kandidata primalac glasao na izborima 3. novembra, za koje je glasanje poštom već počelo.

BBC ocjenjuje da je održavanje konferencije za novinare obavještajnih službi dokaz da je vlada zabrinuta zbog miješanja i kampanje širenja dezinformacija stranih država u predstojeće izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije