Nastavak Beogradskog bezbednosnog foruma, Vučić, Varhelji i Lajčak među učesnicima 1Lajčak i Vučić Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

Deseti Beogradski bezbednosni forum biće nastavljen danas diskusijom o izazovima za region Zapadnog Balkana i mogućnostima za saradnju i EU integracijama, saopštili su organizatori.

U prepodnevnom delu foruma učestvovaće komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, šef češke diplomatije Tomaš Petriček i nemačka diplomatska zvaničnica zadužena za Zapadni Balkan Suzane Šic.

U popodnevnoj sesiji biće reči o dijalogu Beograda i Prištine, predsedničkim izborima u SAD i rastu populizma. O tim temama će između ostalih govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Pod geslom „Nema mira bez pomirenja“ jubilarni Beogradski bezbednosni forum koji traje tokom celog oktobra održava se onlajn zbog pandemije korona virusa.

Pored razgovora o dijalogu Beograda i Prištine, budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i izborima u SAD, biće reči i odnosu tehnologije i privatnosti, anti-EU narativima u državama Zapadnog Balkana, depopulaciji, krizi demokratije i solidarnosti.

Govoriće se i o pitanjima poput populizma, ekstremno desničarskog nacionalizma i organizovanog kriminala, nedostatku poverenja i solidarnosti u medjunarodnim odnosima, najavili su organizatori.

Za deset godina, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma je organizovano više od 230 diskusija, koje su okupile preko 4.000 učesnika i više od 900 panelista, medju kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari