Najnovije vesti
Vesti Hronika
sajber kriminalci izraelac gal barak

SAJBER KRIMINALCI HARAJU SRBIJOM (2) Mozak filmske prevare vođene iz Beograda je IZRAELAC KOJI LIČI NA REPERA, a pomoćnik mu je muškarac iz Kijeva koji VOZI ZLATNI BMW

Na čelu kol centara u kojima se u Beogradu kovala međunarodna sajber prevara "teška" 200 miliona evra, bio je Izraelac Gal Barak (33). Barak je osuđen na četiri godine robije zbog prevare i utaje novca. Ovaj lukavi i bahati prevarant, koji je bio poznat po tome što je po Beogradu vozio zlatni BMW, raskrinkan je zahvaljujući Aleksandru Ignjatoviću (34), Srbinu koji je radio u njegovim centrima i sve tajne prljavog poslovanja otkrio nemačkoj policiji!

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kolcentar prevara pare dikaprio v2 RAS Shutterstock Profimedia Privatna arhiva Foto: Shutterstock, Profimedia, privatna arhiva / RAS Srbija
kolcentar prevara pare dikaprio v2 RAS Shutterstock Profimedia Privatna arhiva

Dok Ignjatović, zaposleni u kol centru u vlasništvu Gala Baraka, nije odlučio da otvori dušu nemačkoj policiji, niko nije znao da se na više lokacija u Beogradu nalaze kol centri "specijalizovani" za prevaru sa ulaganjem novca.

Pročitajte još

Kako piše BIRN, prvi kol centar u vlasništvu Baraka otvoren je 2015. u Tel Avivu, pre toga je bio suvlasnik malog dućana u Hercliji u Izraelu koji je postao poznat po tome što su na ulazu u radnju kačili fotografije kupaca koji im kradu robu.

Gal Barak se potom okrenuo Balkanu svoje prve firme otvorio je u Bugarskoj. U Srbiju je došao tek 2017. godine kada je Izrael usvojio rigorozne zakone kako bi sprečio prevarantske firme da oštećuju investitore širom sveta.

Za samo par godina u Bugarskoj, mladi Barak je izgradio reputaciju uticajnog poslovnog čoveka. Sajt Fintelegram je objavio i njegovu sliku sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Otvaranje firme u Beogradu

Septembra 2017. godine Gal Barak u Beogradu otvara firmu Cactus Marketing. Kol centar je bio smešten na četvrtom spratu poznatog beogradskog hotela.

Gal Barak
Foto: Wamba/sajt za upoznavanje / Drustvene mreze
Gal Barak

U kol centru su, kako piše BIRN, radili mladi ljudi iz Srbije koji dobro govore nemački i engleski jezik. U firmi nije bilo dozvoljeno komunicirati na srpskom jeziku kako klijenti ne bi otkrili da se centri nalaze u Srbiji. Bilo je važno da veruju da ih zovu ih Londona ili Ženeve.

Žrtve su na početku kao po pravilu uplaćivale iznose od oko 250-300 evra, nakon čega su od strane posebno obučenih agenata ubeđivani da investiraju veće iznose - hiljade, pa i stotine hiljada evra.

Agenti za konverziju u Cactusu su imali fiksne plate od 560 i 800 evra, ali je postojao i sistem bonusa tako da je prosečan agent mesečno zarađivao oko 1000 evra.

Izgledao kao američki reper, pravio žurke u kancelariji

Uprkos dobro razrađenoj šemi za varanje lakovernih građana širom zapadne Evrope i slike ozbiljnog biznismena koji je nastojao da gradi o sebi, Barak je vodio dosta neobičan stil života.

Pre svega, svojim izgledom je odudarao od uobičajenog poslovnog sveta, a izvor BIRN-a ga je uporedio sa američkim reperima. Žene je tražio preko sajtova za upoznavanje, gde je otvoreno objavljivao i svoje fotografije.

Scena iz filma "Vuk sa Volstrita"
Foto: Profimedia
Scena iz filma "Vuk sa Volstrita"

Toliko je bio egocentričan da je zaposlene primoravao da pre nego što počnu da rade za njega, moraju da odgledaju popularni film "Vuk sa Volstrita" koji govori o različitim vrstama prevare na berzi.

"Na poslu se koristila droga, a ponekad su dovođene prostitutke"

Mozak operacije uživao je u raskalašnom stilu života, pa su tako zabave i poslovni sastanci organizovani po ugledu na žurke, a ne biznis događaje kako se očekivalo. Kada je zatvoren njegov kol centar u Beogradu, cela firma se preselila u Bugarsku a srpski radnici su bili zaposleni u firmi E&G i smešteni u hotelu Dragalevtsi koji je bio udaljen sedam kilometara od kancelarija.

- I kancelarije i hotel su bili kao džungla. Sve vreme je puštana glasna muzika, puno se pilo, konzumirale su se droge, a ponekad su tu bile i prostitutke. E&G je imao internog dilera, od njega je moglo puno toga da se kupi, poput kokaina ili trave. Rekao mi je: `Šta god da ti treba, nabaviću ti, najvažnije je da radiš - ispričao je Ignjatović kada je raskrinkao ovu mrežu prevare.

Pročitajte još

Prvog dana juna 2018. godine, svi srpski radnici napuštaju E&G u Sofiji i vraćaju se u Beograd gde Gal Barak otvara novu firmu - My Markets koja je bila smeštena u zgradi VIG Plaza na Novom Beogradu. I u ovom novom radnom ambijentu atmosfera je bila slična kao u Bugarskoj.

Zlatni BMW i misteriozni saradnik iz Kijeva

Nakon što je u julu 2018, nakon samo nekoliko nedelja, napustio firmu My Markets, Ignjatović narednih meseci radi u nekoliko kol centara u Sofiji i Beogradu koje nisu bile u vlasništvu Gala Baraka, ali je vlasnik jedne od njih takođe bio sumnjiva ličnost.

Kol centar u kom je tada radio smešten je u luksuznoj poslovnoj zgradi na Vračaru, a prema Ignjatovićevoj tvrdnji obezbeđivao ju je radnik državne bezbednosti Srbije.

- Ne znam da li je on u isto vreme radio i za državnu bezbednost. Ali kolega mi je rekao da jeste - rekao je Ignjatović.

Vlasnik te druge firme bio je izvesni Izrealac rođen u Kijevu. Ignjatović za njega kaže da se zove “Mihael”, prezimena nije mogao da se seti, ali kaže da se radi o izuzetno bogatom čoveku, ćelavom, crvene kratke brade koji je rođen 1986.

- U Beogradu vozi zlatni BMW (morao bi da bude 5-ica BMW, godište 2017.) sa nemačkim registarskim oznakama. Mihael tečno govori engleski, ruski i hebrejski - naveo je Ignjatović.

Hapšenje Gala Baraka

Gal Barak uhapšen je po nalogu Europola 30. januara 2019. na graničnom prelazu Kalotina dok je pokušavao da iz Bugarske pobegne u Srbiju. Suđenje u Beču otpočelo je 8. jula, a završeno 1. septembra 2020. Osuđen je na četiri godine zatvora.

Na primedbu austrijskih istražnih organa da nema ni naznaka o stvarnoj trgovini hartijama od vrednosti, niti naznaka o prikazu stvarne platforme za klađenje, Gal Barak je odgovorio: "Trgovina je klađenje, a klađenje je trgovina".

Ilustracija
Foto: shutterstock
Ilustracija

Tokom suđenja Barak se branio tako što je rekao da se radilo o svojevrsnoj kladionici i da su klijenti znali u šta se upuštaju. Advokat Gala Baraka iz Beča nije odgovori na pitanja BIRN-a poslata mailom.

Glavni poslovni partner Gala Baraka bio je Uve Lenhof (55) koji se predstvaljao kao ugledni nemački biznismen sa bogatim iskustvom u sportskom klađenju i kao jedan od sponzora fudbalskog kluba Keln. Mediji su pisali da slobodno vreme provodi u hotelima sa pet zvezdica u Tirolu i Sent Tropeu.

Lenhof je uhapšen takođe u januaru 2019. i isporučen Austriji krajem 2019. godine, ali je u maju ove godine iznenada preminuo u istražnom zatvoru.

Pravne poslove Gala Baraka i Uvea Lenhofa u Beogradu vodili su advokat Marko Vujošević i njegov prijatelj Lazar Hopl.

Platforme koje simuliraju berzu

Prema austrijskoj optužnici, kol centri Gala Baraka bili su u Beogradu, Sofiji, Sarajevu, Prištini, Tbilisiju (Gruzija) i Kijevu. Tužilaštvo je tvrdilo da su Barakove firme obmanjivale ljude tako što su ih ubeđivale da ulažu novac u berzanske poslove, a u stvari se radi o lažnim platformama koje samo fingiraju i simuliraju berzansku trgovinu.

Iako je Gal Barak osuđen, a njegove firme u Beogradu zatvorene, desetine drugih kol centara čiji su zvanični ili nezvanični vlasnici Izraelci nesmetano nastavljaju da rade u srpskoj prestonici. Prema istraživanju BIRN-a, neki od kol centara bave se legalnim poslovima, dok drugi i dalje nastavljaju da mame građane iz zapadnih zemalja da ulažu novac u nepostojeće berzanske operacije.

Tužilaštvo u Beču je tvrdilo da je Barak organizovao prevaru iz kol centara u Beogradu i Sofiji i tako oštetio 1.896 građana za 2.6 miliona evra, kao i da poseduju dokaze o još 1,772 žrtve koje su izgubile nešto više od milion evra.

Ignjatović pronađen mrtav u hotelskoj sobi

Ignjatovićeva uloga nakon otkrivanja detalja nemačkoj policiji, bila je da svedoči protiv Baraka na suđenju u Beču. U kol centrima je prestao da radi 2019. godine, a mesec dana kasnije dva puta odlazi u nemačku ambasadu u Beogradu gde se sastaje sa oficirom za vezu kome predaje svoj blok sa beleškama kako bi napravili kopiju.

Aleksandar Ignjatović
Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Ignjatović

Aleksandar Ignjatović je krajem januara 2020. ponovo otputovao u Sofiju. Članovi njegove porodice, koji žele da ostanu anonimni, kažu u razgovoru za BIRN da je on nekoliko meseci pre odlaska u Bugarsku bio veoma dobro raspoložen jer je verovao da okreće novi list u životu.

- Pre toga nam je govorio o brojnim poteškoćama koje je imao na poslu u Beogradu - kaže njegova rođaka.

Dana 11. februara njegov telo pronađeno je u hotelskoj sobi.

Porodici u Sofiji nije dat obdukcioni nalaz - rečeno im je da mogu da ga samo pročitaju, ali ne i da ponesu sa sobom.

Zvanično im je rečeno da je umro jer mu je otkazalo srce.