Najnovije vesti
Vesti Svet
"PANDEMIJA ME OBORILA" Najomiljeniji predsednik na svetu se povlači iz politike: Muhika se od pristalica oprostio POTRESNIM GOVOROM (VIDEO)

"PANDEMIJA ME OBORILA" Najomiljeniji predsednik na svetu se povlači iz politike: Muhika se od pristalica oprostio POTRESNIM GOVOROM (VIDEO)

Bivši predsednik Urugvaja, a do juče senator te zemlje Hose Muhika podneo je ostavku na mesto u gornjem domu parlamenta te zemlje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Hose Muhika Foto: KAI FOERSTERLING / EPA;
Hose Muhika

Muhika je važio za najsiromašnijeg šefa države na svetu.

Opraštajući se kao senator, rekao je da „uspeti u životu znači ustati i početi ispočetka svaki put kad padnete“.

- Zahvalan sam na uspomenama. Puno je nostalgije. Pandemija me je oborila - rekao je osamdesetpetogodišnji Muhika u oproštajnom govoru - prenosi CNN.

Hose Muhika supruga Lučija Topolanski
Foto: RAUL MARTINEZ / EPA;
Hose Muhika supruga Lučija Topolanski

Prema pisanju medija, ostavku na mesto senatora podneo je zbog pandemije novog soja korona virusa, odnosno zato što zbog starosti i hroničnih zdravstvenih problema zbog korona virusa ne može u potpunosti da obavlja dužnost, preneo je Radio Sarajevo.

Pročitajte još

- U životu postoji trenutak kada dođete i odete. Hvala mojim pristalicama koje me podržavaju 26 godina. Godinama ne gajim mržnju u svojoj bašti, naučio sam tešku lekciju koju mi je život dao, mržnja vas čini glupim - rekao je Muhika.

Zbog skromnog načina života, bivšeg predsednika Urugvaja mnogi su nazivali najsiromašnijim predsednikom sveta. Muhika je bio predsednik Urugvaja od 2010. do 2015. godine, nakon čega je služio kao senator.

Foto: BBC News / youtube

Na Vikipediji je opisan kao najskromniji šef države na svetu. Pored toga što je živeo veoma skromno, donirao je u dobrotvorne svrhe oko 90 odsto mesečne plate od 12.000 dolara. Taj novac je bio namenjen siromašnima i sitnim preduzetnicima.

Vozio je Folksvagen Bubu iz 1987. godine i prodavao cveće koje su on i supruga uzgajali u bašti. Živeo je u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Lučijom Topolanski i tronožnim psom Manuelom. Nije imao telohranitelje, ni zvanični vozni park, što je samo jedan od razloga što ga mnogi nazivaju najomiljenijim predsednikom na svetu.