Vesti

0

Dveri: Vlast priznala da je bojkot opozicije uspeo

Autor: KP

Izvor: Beta

Dveri: Vlast priznala da je bojkot opozicije uspeo

"Jer, zašto bi bilo vanrednih izbora ako su izbori bili demokratski, bojkot propao, a vlast ima apsolutnu većinu? Novi Parlament posebno gubi svaki smisao jer će sve parlamentarne stranke ući u Vladu i neće imati ko da kontroliše rad izvršne vlasti", ocenio Obradović u pisanoj izjavi.

On je dodao da je Srbiji, da bi vanredni izbori zaista bili slobodni i pošteni, potrebna prelazna vlada stručnjaka koji bi obezbedili uslove za demokratske izbore, a na prvom mestu slobodu medija i sprečavanje funkcionerske kampanje i pritisaka na birače.

"Za demokratiju je najbolje kad su predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u različitim terminima. Takođe je nedopustivo da predsednik države, kao predsednik svih građana koji po Ustavu ne može imati bilo kakvu drugu javnu funkciju, bude nosilac izbornih listi na izborima za Narodnu skupštinu, lokalne skupštine i savete mesnih zajednica", dodao je on.

Obradović smatra da pre izbora treba otvoriti i pitanje promene izbornog sistema jer sadašnji proporcionalni izborni sistem sa blokiranim izbornim listama i Srbijom kao jednom izbornom jedinicom ne postoji nigde drugo u Evropi sem u Srbiji i Crnoj Gori.

"Ovakav izborni sistem favorizuje partokratiju i isključuje građane iz izbora narodnih poslanika. Građani glasaju, ali ne biraju, već narodne poslanike u Parlament delegiraju političke stranke", ocenio je lider Dveri.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR