Dostupni linkovi

Preminuo ruski sveštenik poznat po kontroverznim izjavama


Protojerej Ruske pravoslavne crkve Dmitrij Smirnov
Protojerej Ruske pravoslavne crkve Dmitrij Smirnov

Protojerej Ruske pravoslavne crkve Dmitrij Smirnov, poznat po kontroverznim izjavama u javnosti koje su dovele do negodovanja i kritika, umro je u 69. godini, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Vasilij Rulinski, sekretar za štampu Ruske pravoslavne crkve, objavio je informaciju o smrti 21. oktobra. Nije spomenuo uzrok.

Smirnov je bio poznat po svojim kontroverznim stavovima, uključujući poziv na blagoslov nuklearnog oružja, koji je opisao kao "spas ruskog naroda i njegove kulture".

Takođe je pozvao vjernike da svu zaradu daju Ruskoj pravoslavnoj crkvi i savjetovao je samohrane Ruskinje da "traže muževe u Africi".

U februaru je žene koje žive zajedno sa svojim partnerima nazvao "neplaćenim prostitutkama".

U maju je Smirnov hospitalizovan sa dijagnozom pozitivnom na COVID-19. Nedelju dana prije toga nazvao je pandemiju "izuzetno korisnim fenomenom", jer su, kako je rekao, ljudi počeli "više brinuti o svojim bližnjim i bolje razumjeti hrišćanske vrijednosti".

U avgustu, nakon javne kritike njegovih izjava, Smirnov je smijenjen s mjesta predsjedavajućeg Komisije za porodicu Ruskog pravoslavnog patrijarha, a postao je počasni predsjedavajući.

XS
SM
MD
LG