21. oktobar  2020. 12.30  →  17.47 | Izvor: FoNet, Tanjug, RTV(Vladimir Radojković)

Vučević: Za vikend ili posle vikenda izbor pokrajinske vlade, ime Mirovića zloupotrebljeno

BEOGRAD -

Potpredsednik Glavnog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da će u subotu ili odmah posle vikenda biti održana Skupština Vojvodine i da će tada biti izabrana Pokrajinska vlada.

video icon

Na konferenciji za medije povodom 12. godišnjice SNS, Vučević je rekao da u Pokrajinskoj vladi nema nikakvih sukoba.

A povodom vesti o predlogu Žarka Dimića, odbornika SPS-a u Sremskim Karlovcima, da predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića predloži za počasnog građanina Sremskih Karlovaca, Vučević kaže da je ime Mirovića zloupotrebljeno.

"Miroviću ne treba nikakvo priznanje da bi bio cenjen i poštovan i za svoj politički i za javni poziv, to je nešto što niko ne može da mu oduzme, ni njegove knjige, ni njegove govore, ni njegov rad u politici", rekao je Vučević.

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović ranije je izjavio da nije dao saglasnost Žarku Dimiću, odborniku SPS-a u Sremskim Karlovcima, da ga predloži za počasnog građanina Sremskih Karlovaca.

Naime, Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i proglašenje počasnih građana Sremskih Karlovaca, na kojoj je, kako su preneli pojedini mediji, odbijen predlog da se pokrajinski premijer proglasi za počasnog građanina te opštine.

SNS promenila tok višestranačja u Srbiji

Srpska napredna stranka potpuno je promenila tok višestranačja u Srbiji i dala mu novi karakter koji garantuje političku stabilnost potrebnu za dalji razvoj Srbije, izjavio je Vučević.

"SNS je potpuno promenila tok i smisao višestranačja u Srbiji, unela novi sadržaj i dala je novi karakter. Dugo godina se čekala takva politička organizacija koja će omogućiti da građani Srbije imaju poverenja u jednu političku stranku i da garantuje, pre svega, političku stabilnost koji je naš prvi cilj", rekao je Vučević.

Kaže da je SNS svesna svoje velike odgovornosti i da je zato spremna da se menja kako bi odgovorila na sve izazove u budućnosti, a na dobrobit građana Srbije.

"Menjali smo Srbiju na bolje. Tražili smo još bolje rezultate i uvek podizali lestvicu na još viši nivo", naveo je Vučević.

Ističe da sada SNS ima istorijsku podršku, s obzirom na to da je ta stranka pokazala da su za nju država i narod iznad stranačkih interesa, kao i da su se samo rukovodili interesima stranke da bi pravili isključivo SNS vladu.

Vučević ističe da postignuta politička stabilnost stvara uslove za ekonomski prosperitet, ulaganje u zdravstvo, infrastrukturu i druge oblasti.

Smatramo da je potreban širi društveni konsenzus i nacionalno jedinstvo i u borbi sa korona virusom i u odbrani nacionalnih interesa na KiM.

Mihajlovićeva: SNS vratila veru u budućnosti

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović izjavila je danas da je ta stranka za 12 godina postojanja vratila građanima veru u budućnost Srbije, a zemlji ugled u svetu.

Mihajlović je u pisanoj izjavi ocenila da je SNS prošla dug put od najveće opozicione stranke do najjače partije u Srbiji i na Balkanu.

"Na tom putu SNS se menjala i jačala, ali je mnogo važnije što se menjala i jačala Srbija, njena ekonomija, javne finansije, saobraćajna infrastruktura, a posebno njen ugled u svetu", navela je Mihajlović.

Ona je istakla da se po tome razlikuju od stranaka koje se isključivo bore za vlast, jer SNS nije takva, već se bori za Srbiju i za bolji život njenih građana.

"Uz sve rezultate koje smo postigli i koji će ostati iza nas, možda je najvažnije to što smo uspeli da vratimo veru građanima da je Srbija njihova zemlja, da na nju treba da budu ponosni i da je njihova država tu da im obezbedi sigurnu i bolju budućnost", poručila je Mihajlović.

Vučević naglašava da su 2012, kada je SNS preuzela vlast, zatekla "Titanik koji tone i kapetana koji beži sa broda", dok je sada Srbija bezbedan brod koji mirno plovi i može da izdrži sve udare vetra - bočne i direktne i koji ima svog kapetena i jasan kurs za Srbiju i srpski narod.

Naglasio je da više tajkuni i strane ambasade ne sastavljaju vlade, kao što je to bio slučaj za vreme nekih prethodnih vlasti kada je to bilo uobičajeno, kao i da će država imati snage da zada smrtonosni udarac mafiji u Srbiji.

"Odgovor države će biti u skladu za zakonom, ali brutalan i beskompromisan. I dalje ćemo se boriti protiv korupcije", poručio je Vučević.

Takođe, ističe da će Srbija nastaviti da se bori za položaj svog naroda u zemljama u regionu, njihova prava i očuvanje jezika i pisma.

Takođe, u fokusu će biti razvoj zemlje predviđen programom Srbija 2025. u okviru kojeg će biti izgrađeni novi autoputevi, pruge, škole, drugi infrastrukturni objekti, ojačana vojska i policija...

Pokušaćemo da ubedimo Vučića da ostane kapiten SNS

Vučević je izjavio da će izborna skupština SNS, ukoliko to dozvole epidemiloški uslovi, biti održana u decembru ili januaru i istakao da većina članova stranke želi da na njenom čelu ostane predsednik Aleksandar Vučić.

"Verujem da ćemo u nedelju ili na nekoj narednoj sednici Predsedništva SNS odlučiti kada će biti kongres ili velika skupština stranke, najverovatnije, u decembru ili januaru iduće godine", rekao je Vučević.

Tome će, ističe, prethoditi unutarstranački izbori, od mesnih odbora, opštinskih i gradskih, do skupštine stranke koja bira Glavni odbor i Izvršni odbor, ali je uveren da Vučića svi podržavaju.

"On je rekao da će se povući sa mesta predsednika stranke, a mi ćemo se potruditi da ga ubedimo da ostane kapiten, jer ne vidimo zašto da ne bude kapiten ako već donosi pobedu", rekao je Vučević.

Ističe da je to njegov lični stav, ali dodaje da je uveren da tako razmišlja i 99 odsto članova stranke.

Govoreći o promenama na nivou lokalne i izvršne vlasti, Vučević je rekao da je nakon ovih izbora već promenjeno više od 50 odsto predsednika opština i gradonačelnika, a veruje da će biti promena i na nivou izvršne vlasti.

Vučević dodaje da će se promene dešavati ne samo u okviru izbornih rokova, već i "između redova" ukoliko neko bude radio suprotno politici SNS i ukoliko građani ne budu zadovoljni njegovim radom.

Na pitanje da li je Tomislav Nikolić i dalje dolazi u stranku, Vučević je odgovorio da je siguran da je Nikolić i dalje u kontaktu sa svojom strankom, on ga, dodaje, lično ne viđa, jer više vremena provodi u Novom Sadu, ali da nema dileme da je on sa Vučićem osnivač stranke.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 5

Darko  21. 10. 2020. | 13:52
Snaga svake stranke se ogleda u slozi njenih članova koji za cilj imaju bolju budućnost države.
Mily  21. 10. 2020. | 14:56
Odabirom pokrajinske Vlade nastavlja se razvoj Novog Sada i pripreme za narednu godinu, kada ce postati Evropska prestonica kulture, sto ce predstavljati krunu visegodisnjeg ulaganja u njegovu kulturu i socijalni sistem.
Sasa  21. 10. 2020. | 16:38
Verujemo u pokrajinsku vladu,verujem da ce biti odlican spoj koji ce doneti samo rezultate.
Nikola  21. 10. 2020. | 18:19
Koliko god je bitan izbor Republičke Vlade, takođe je itekako bitan i zbor pokrajinske Vlade je isto veoma bitan faktor u funkcionisanju države i njenim formiranjem nastaviće se sa radom na mnogobrojmnim projektima u Vojvodini koji treba da se realizuju u narednom periodu.
Željko   22. 10. 2020. | 07:18
Verujem da će u pokrajinsku vladu biti izabrani kadrovi sa neophodnim znanjem i sposobnosti a za dalji nastavak razvoja Vojvodine.