Izbori nisu iznenađenje, Šapić delimično, Dačić potpuno

Nacionalne vesti - Sreda 21.10.2020 - 11:42

Beograd -- Raspisivanje vanrednih izbora nije iznenađenje, učešće Šapića u izvršnoj vlasti je delimično iznenađenje, a Dačić je potpuno iznenađenje, kaže Klačar.

Raspisivanje vanrednih izbora nije iznenađenje FOTO: parlament.org.rs Raspisivanje vanrednih izbora nije iznenađenje FOTO: parlament.org.rs
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, nakon sednice SNS, da će SPAS Aleksandra Šapića učestvovati u Vladi, dok će lider SPS biti predsednik Skupštine.
 
Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da je za njega odabir Dačića za predsednika parlamenta iznenađenje, ne zato što se nije slutilo, već zato što je to na neki način nazadovanje lidera socijalista u političkoj karijeri, pošto je pozicija ministra spoljnih poslova i potpredsednika vlade zamenjena pozicijom predsednika skupštine.
 
Funkcija predsednika skupštine jeste visoko u hijerarhiji, ali parlament sam po sebi nije toliko jak koliko izvršna vlast, dodao je on.
 
Smatra da bi ključni motiv mogao da bude velika uloga parlamenta u dijalogu koji će se izvesno voditi, a Dačić je političar koji ima relativno dobre odnose sa većinom političkih aktera i neko je ko može da bude osoba koja neće podsticati konflikte, nego će biti spreman da razgovara sa političkom manjinom.
 
“On je neko ko ima tu vrstu političkog šarma, koji je preko potreban u takvim situacijama, i ja verujem da je izbor Dačića najvećim delom posledica te činjenice”, rekao je Klačar za Tanjug.
 
On je dodao da je SPS sa učešćem Šapića u izvršnoj vlasti na neki način dobio nešto manje političke moći, nego što je to imao u prethodnom sazivu.
 
Kad je reč o učešću Šapića u izvršnoj vlasti, Klačar smatra da je to povezano sa dugoročnijom saradnjom naprednjaka i SPAS-a, prevashodno na sledećim beogradskim izborima, koji mogu da budu veoma važni, a neizvesni.
 
"U tom kontekstu tumačim ulogu koju će Šapić da ima. Sa učešćem Šapića u izvršnoj vlasti, SNS je već sada napravila strategiju za sledeće izbore. To zapravo znači podršku svih tih aktera na predsedničkim izborima Vučiću i vrlo verovatno postizbornu koaliciju SNS i Šapića u Beogradu", smatra Klačar.
 
Najmanje iznenađenje je najava raspisivanja parlamentarnih izbora, jer je, kaže Klačar, sve u prethodna četiri meseca išlo u tom pravcu, od najava predsednika Vučića do političke taktike SNS u kontekstu stvaranja boljih šansi za izborni uspeh u slučaju spajanja izbora.
 
"Jasno je bilo da su vanredni izbori prilično realna stvar, a ostaje nejasno, makar u ovom momentu, šta je bio motiv da se to već sada najavi", rekao je Klačar za Tanjug.
 
Budući da je Vučić najavio i učešće manjina u vladi, Klačar kaže da se može govoriti o koncentracionoj vladi, navodeći da je očigledno strategija SNS bila da u narednih godinu i po nagradi sve one aktere koji su izašli na izbore i podeli odgovornost sa njima za verovatno teške odluke koje će donositi.
 
Klačar kaže da očekuje iznenađenja i na ministarskim pozicijama, a na pitanje da li veruje da će se u vladi naći nestranačke ličnosti ili neko od aktera sa drugih izbornih lista koje nisu prešle cenzus, odgovara da bi bila nagađanja ukoliko bi tvrdio da će se tu naći neko iz drugih stranaka, ali svakako očekuje i neka imena koja se nisu pojavljivala u medijima.
 
“Sigurno je da će doći do određene preraspodele i resora i političke moći. Očekujem iznenađenja i lica koja nisu imala veliku šansu do sada, a verujem da će se svakako naći kljucna imena od poverenja. Bilo bi, na primer, iznenađenje da u toj vladi ne budu recimo i Siniša Mali i Zorana Mihajlović”, zaključio je Klačar.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: