Brnabić: Sudstvo nezavisno, dokaz je to da su funkcioneri SNS osuđivani u svim procesima

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da u najavljenoj borbi protiv mafije "Vlada ne može biti odgovorna za sve", navodeći da je ona predsednica izvršne vlasti a da postoje zakonodavna i sudska tela od kojih će ishod te borbe takođe zavisiti.
Brnabić: Sudstvo nezavisno, dokaz je to da su funkcioneri SNS osuđivani u svim procesima
Foto: 021.rs
Ona je, na televiziji Hepi, ukazala da je sudska vlast nezavisna, o čemu svedoči to što su funkcioneri SNS osuđivani u svim procesima koji su pokretani protiv njih, kao i da su i svi "režimski mediji na udaru pravosuđa".
 
Brnabić je izjavila da "na efikasnost sudstva Vlada ne može da utiče a da kada se obračunavate sa mafijom morate da imate jako nezavisno sudstvo".
 
"To nije ni do predsednika ni do vlade, to je do sudstva", rekla je Brnabić i dodala da je dokaz tome da je sudstvo nezavisno to što "nije bilo presude u kojoj je suđeno u korist ministra ili Srpske napredne stranke (SNS)" i da u prethodnom periodu "kada god je neko tužio ministra ili člana SNS taj je pobedio".
 
Prema njenim rečima i "svi režimski mediji su na udaru pravosuđa" i morali su da plaćaju kazne u prethodnom periodu u različitim sporovima koje su pokretali opozicioni političari.
 
"U svakom pojedinačnom slučaju suđeno je da ti mediji moraju da plate nadoknadu štete", kazala je Brnabić.
 
Brnabić je rekla da se iz republičkog budžeta svake godina izdvaja deset do 13 miliona evra za kazne za suđenje u nerazumnom roku, i da toga ne bi bilo da je ona, kao predsednica prethodne Vlade, imala uticaja na sudstvo.
 
"Ne mogu da pozovem nekog sudiju i da kažem - jeste normalni, sudite brže. Ako imam političkog uticaja na pravosuđe zar ne bi kao predsednica Vlade rekla 'ma sudi kako sudiš samo sudi na vreme'", rekla je Brnabić.
 
Ona je navela da je od komesara za proširenje EU Olivera Varheljija tražila da joj da "konkretne primere koji je to politički uticaj (na sudstvo) i kada je predsednik Aleksandar Vučić pozvao nekog sudiju da mu kaže kako da sudi".
 
"Izveštaj je u nekim oblastima toliko neobjektivan, kao ponavljanje uticaja na sudstvo, kao sloboda medija, gde sam rekla dajte mi primer. Sloboda medija, recite mi tačno kako ne postoji sloboda medija u Srbiji. Svaki dan imamo medije koji mogu da kažu šta god žele", kazala je Brnabić.
 
Ona je rekla da je bezbednost novinara za vladu koju je ona predvodila bila "crvena linija" i da su "u maksimalno kratkom roku uvek identifikovani i procesuirani one koji su napadali medije".
 
"Radili smo na tome da se svaki ludak koji je pretio novinaru procesuira. Nismo uspeli da identifikujemo svakog ko je pretio porodici predsednika (Aleksandra Vučića) ali smo identifikovali pretnje novinarima", rekla je Brnabić i dodala da ne može da utiče na to kako izgleda suđenje u tim procesima.
  • B

    21.10.2020 19:59
    bumbar
    molim te pazi kako pričaš nismo gliste
  • Sladja

    21.10.2020 19:21
    Sam rad premijerke i predsednika su doveli do toga da je Srbija jedna stabilna zemlja. I da gledaju dobro za Srbiju i da svi imaju jednaka prava, bez obzira da li su SNS članovi ili ne..
  • Sandra

    21.10.2020 15:02
    Da nije predsednika,premijerke,ova zemlja danas ne bi bila stabilna država!I Time je sve rečeno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.