21. oktobar  2020. 11.11  →  19.10 | Izvor: RTV (Tanja Krunić)

Zrenjanin: Remont pontona na centralnom gradskom jezeru naredne godine

ZRENJANIN -

Pored zaštite prirode, upravljanja ribarskim i zaštićenim područjima, zrenjaninska Javna ustanova „Rezervati prirode” od 2017. godine upravlja i Begejskom petljom koju čine jezera kod Žitoprodukta, kod Železničke stanice i jezero kod zgrade Suda.

video icon

Direktor Dejan Jovanov kaže, da je ova godina bila specifična što se tiče izvođenja radova na jezerima. Košenje trave, održavanje kvaliteta vode su aktivnosti koje su sprovedene i očekuje se njihov nastavak, ali zbog finansija i pandemije koronavirusa, neki planirani radovi nisu realizovani.

zrenjanin, jezero

“Za ovu godinu planirali smo da uradimo remont centrifugalnih pumpi, aprila meseca, baš tokom vanrednog stanja, ali remont pumpi se tek sada sprovodi. Planirali smo da uradimo popravku pontona, takozvane fontane, na jezeru kod Suda, međutim, to ćemo definitivno morati da odložimo za iduću godinu. Imali smo i peh, a to je da je prilikom postavljanja talpe za plivanje za časni krst došlo do presecanja našeg energetskog kabla koji pokreće tu fontanu i pumpu koja se nalazi u njemu”, kaže Jovanov.

Ponton na ovom jezeru je, kaže, mogao biti postavljen i ove godine, ali to bi bio rizik, s obzirom na to da mu je remont neophodan.

“Korozija je zahvatila i konstrukciju i materijal pa nismo želeli da se izlažemo tome da nam ponton potone, jer bi onda troškovi bili zaista veliki i taj ponton faktički ne bi bio upotrebljiv. Ovako pristupićemo njegovom detaljnom remontu i spremiti ga za narednu sezonu u potpunosti”, ističe naš sagovornik, dodajući da je ovaj posao potrebno između 300.000 i pola miliona dinara, i da problem postoji i sa kanalizacijom, a potreban je i remont ostalih mašinskih delova i elemenata.