U užičkoj kasi prihodi manji za 164 miliona dinara 1Užice/ Foto: N.Kovačević

Ekonomske mere, koje je Vlada Srbije sprovela kako bi  pomogla privredi u vreme epidemije korona virusa, umanjile su prihode u  budžetima gradova i opština, jer je deo finanijskog tereta tih mera država prebacila na lokalne samouprave. 

Osim toga, troškovi za funkcionisanje zdravstvenih ustanova, čiji osnivač je  država, kao i druge potrebe u oblasti zaštite javnog zdravlja, u vreme epidemije, dodatno su opteretili lokalne budžete.

Zbog toga će, 28. oktobra, predlog rebalansa užičkog budžeta biti ponuđen lokalnoj skupštini. Prihodi su manji za 164.285.465 dinara, što je, za sada, oko deset odsto budžeta, za koliko su smanjeni i rashodi skoro svim budžetskim korisnicima, pa će budžet, nakon rebalansa, biti 3.280.474.571 dinar.

Manjak novca u gradskoj kasi je posledica smanjenja najznačajnijih prihoda lokalnih samouprava – prihoda od poreza na dohodak koji im je, merama države, privremeno uskraćen, kao i od poreza na imovinu i prodaje dobara i usluga.

Predstavnici gradske vlasti tvrde da su mere države dragocene za očuvanje privrednih aktivnosti i radnih mesta, da u užičkoj kasi ima dovoljno novca za funkcionisanje grada, završetak započetih projekta, da je budžet stabilan i da nije ugrožen nijedan njegov korisnik.

„Smanjenje prihoda je razumljivo u ovakvim okolnostima, u ovoj godini. Ali, imajući u vidu da je to deo kvalitetnog ekonomskog paketa mera Vlade za podsticaj privredi, preduzetništvu i za očuvanje radnih mesta, nedostajuće prihode ostvarićemo u 2021. i 2022. godini, kako je to planirano tim merama“, kaže za Danas Miodrag Petković, gradski većnik zadužen za budžet . On dodaje da se očekuje da će „do kraja godine prihodi biti veći i da će se ostvariti rebalansirani budžet“.

Tim merama država je omogućila privredi da porez na zarade, čiji najveći deo prihoduju lokalni budžeti, ne plaća nekoliko meseci ove godine i da ga  izmiri na 24 rate, tokom 2021. i 2022. godine.

Prihod od poreza na imovinu je smanjen, jer građani nisu plaćali tu obavezu u vreme vanrednog stanja, što je razumljivo u uslovima krize, već su novac štedeli za druge potrebe.

Rebalansom su smanjena davanja skoro svim korisnicima, među kojima su osnovne i srednje škole, ustanove kuluture i drugi, manja su i socijalna davanja, ali, kako ističe naš sagovornik, nijednom budžetskom korisniku sredstva nisu ukinuta.

„Smanjeni su oni troškovi kojih nije bilo, jer se mnoge aktivnosti, zbog epidemije, nisu obavljale ili su bile usporene. Rebalansom nisu smanjena sredstva u meri da korisnici budžeta ne mogu da funkcionišu. Školama, koje izvesno vreme nisu radile i nisu imale redovne troškove, obezbedili smo sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske za zaposlene. Za socijalna davanja su iznosi smanjeni za one mere za koje nije bilo potrebe u obimu u kome su bile planirane“, tvrdi naš sagovornik.

Da je centralna vlast deo svojih finansijskih obaveza prebacila na lokalne samouprave, govore i iznosi koji su utrošeni iz užičkog budžeta za funkcionisanje zdravstvenih ustanova, čiji osnivač je država. Za sada, 30 miliona dinara je utrošeno za razne potrebe u oblasti zaštite javnog zdravlja, kao i za  pomoć u opremi užičkoj Opštoj bolnici, u kojoj se leče pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga, i Zdravstvenom centru Užice.

Od tog iznosa 10 miliona dinara je plaćeno za osnivanje i opremanje privremene kovid bolnice u bivšoj užičkoj kasarni, što je, takođe, u nadležnosti republičke vlasti. Osim toga, za izradu dokumentacije za rekonstrukciju užičke bolnice, u gradskom budžetu je planirano 50 miliona dinara i taj iznos rebalansom nije promenjen.

Međutim, Petković navodi da je „grad, protekle dve godine, od države dobijao značajne iznose za razne projekte i da se nada da će utrošeni novac iz lokalnog budžeta za navedene namene država vratiti, kroz finansijsku podršku novim užičkim projektima“.

„Mi smo, kao i ostale lokalne samouprave, imali vanredne troškove zbog epidemije korona virusa, ali verujemo da će se ti troškovi nadoknaditi sa državnog nivoa“, kazao je za Danas Petković.

Redovni transferi

Petković stiče da Užicu nisu smanjeni redovni državni transferi, koji su planirani u iznosu od oko 240 miliona dinara, i ističe da se, po tom osnovu, mesečno uplaćuje u gradski budžet oko 20 miliona dinara.

Relizacija budžeta

Gradsko veće je prihvatilo izveštaj o realizaciji užičkog budžeta za prvih šest meseci ove godine, u kome se navodi da su prihodi ostvareni sa 42, a rashodi sa 40 odsto planiranih iznosa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari