Veliki školski čas prvi put bez publike 1Foto: FoNet/ SPC

Zbog sve nezavidnije epidemiološke situacije, uzrokovane novim talasom epidemije kovida 19, tradicionalna komemorativna i mirotvorna manifestacija Veliki školski čas danas će, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, u kragujevačkim Šumaricama, biti organizovana bez publike.

Odluku da se Veliki školski čas – centralna manifestacija odavanja pošte i evociranja uspomena na nekoliko hiljada nedužnih žitelja Kragujevca i okoline, koje su vojnici nemačkog Vermahta, uz pomoć ljotićevaca, streljali u Šumaricama 21. oktobra 1941, među kojima je bila i grupa kragujevačkih gimnazijalaca i drugih srednjoškolaca, te njihovih profesora – doneo je Gradski štab za krizne situacije.

Veliki školski čas će danas, prvi put od 1971. kad se obeležavanje šumaričkog zločina i tragedije počelo tom i takvom komemorativnom manifestacijom, sa koje se svetu šalje poruka mira „da se Šumarice više nikada i nigde ne ponove“, biti organizovan bez prisustva Kragujevčana i gostiju iz zemlje inostranstva.

Spomen muzej „21. oktobar“ i kragujevačka gradska uprava pozvali su Kragujevčane da program današnjeg Velikog školskog časa prate na Drugom program RTS-a koji decenijama unazad direktno prenosi tu manifestaciju.

Na ovogodišnjem Velikom školskom času biće izvedena drama „Izrešetane duše“ makedonskog pisca Venka Andonovskog, čiji je deda po majci (Branko Popović) streljan 21. oktobra 1941. u Šumaricama.

Dramu režira beogradska rediteljka Jana Maričić. Nastupiće dramski umetnici Katarina Mitrović, Petar Lukić, Avram Cvetković, Nikola Milojević, Mina Stojković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Milan Tomić, Nemanja Djelić.

Sinoć u 19 sati, u Muzeju „21. Oktobar“, organizovano je tradicionalno Bdenje, tokom kojeg su o drami „Izrešetane duše“ govorili njen autor Venko Andonovski i kragujevački književnik Mirko Demić.

Održan je i četvrti koncert u okviru Oktobarskih muzičkih svečanosti (OKTOH), u izvođenju Gudačkog kvarteta Arkobaleno.

U Muzeju „21. oktobar“ podsećaju da se na prostoru Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, u Šumaricama, koji se prostire na 352 hektara, nalazi 30 humki.

Tri humke su u prigradskim naseljima (nekada selima) Maršić, Grošnica i Ilićevo, u kojima je 19. oktobra streljano 415 njihovih žitelja, što je bio početak nacističke odmazde za zajedničku partizansko četničku akciju na putu Kragujevac – Gornji Milanovac, u selu Ljuljaci.

U toj akciji je 15. oktobra ubijeno deset, a ranjeno 26 vojnika Vermahta.

Odmazda je nastavljena sutradan, 20. oktobra, kada je u naselju Begremar, koje pripada šumaričkom spomeničkom kompleksu, streljano 139 Srba (mahom komunista) i Jevreja.

Vrhunac odmazde je usledio 21. oktobra, u Šumaricama, gde je streljano više od 2.300 Kragujevčana.

Streljano 2.796 ljudi

Prema dosadašnjim istraživanjima, u Kragujevcu i okolini je, od 19. 21. oktobra 1941. streljano 2.796 radnika, seljaka, trgovaca, profesora, učenika, advokata, činovnika, sveštenika… Njihova imena i svedočanstva o njima pouzdano su utvrđena. Nadležni u Spomen-parku u Šumaricama kažu da treba istražiti još 200 do 300 mogućih žrtava nemačke odmazde.

Otkazana komemoracija u gimnaziji

Tradicionalna komemoracija u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, kojom se odaje pošta učenicima i profesorima te škole koji su streljani 21. oktobra u Šumaricama, juče nije organizovana. Otkazana je zbog epidemiološke situacije u Kragujevcu i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari