Dostupni linkovi

Verenica Džamala Kašogija tužila saudijskog princa pred sudom u SAD


Posmrtni ostaci Džamala Kašogija nikada nisu pronađeni
Posmrtni ostaci Džamala Kašogija nikada nisu pronađeni

Hatidže Čengiz, verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija podigla je tužbu protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije, Mohameda bin Salmana, optužujući ga da je naredio ubistvo. Čengiz i grupa za zaštitu prava koju je Kašogi osnovao pre svoje smrti pokrenuli su postupak u protiv bin Salmana i više od dvadeset drugih najviših saudijskih zvaničnika.

U tužbi se navodi da je Kašogi ubijen „prema uputstvu optuženog Mohameda bin Salmana. “Cilj ubistva bio je jasan - zaustaviti zagovaranje gospodina Kašogija u Sjedinjenim Državama ... za demokratske reforme u arapskom svetu“, kaže se u tužbi. U video konferenciji u utorak, advokati Hatidže Čengiz rekli su da je fokus tužbe da američki sud prestolonaslednika smatra odgovornim za ubistvo i da pribave dokumente koji otkrivaju istinu, prenosi Vašington post. „Džamal (Kašogi) je verovao da je u Americi sve moguće i polažem nade u američki sistem pravosuđa da bi se postigla mera pravde i odgovornosti“, rekla je Čengiz.

Kašogi, kolumnista američkog Vašington posta, kritičar saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, poslednji put je viđen u saudijskom konzulatu 2. oktobra 2018. godine gde je otišao po dokumenta za venčanje. Turski zvaničnici veruju da je njegovo telo raskomadano i uklonjeno iz zgrade. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

U decembru 2019. Krivični sud u Rijadu osudio je pet osoba na smrt zbog „počinjenja i direktnog učešća u ubistvu žrtve“. Trojici drugih izrečene su zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine zbog „prikrivanja ovog zločina i kršenja zakona“. Troje ljudi proglašeno je nevinim, uključujući bivšeg zamenika šefa obaveštajne službe Saudijske Arabije Ahmada Asirija.

Saud al-Katani, bivši viši savetnik prestolonaslednika Mohameda, bio je pod istragom od strane saudijskog javnog tužilaštva, ali nije optužen. Prošlog meseca državni mediji izvestili su da je pet smrtnih kazni preinačeno u kazne od 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG