BIĆE RATA UEFA I FIFA: 5 milijardi evra bi moglo da promeni istoriju fudbala! Liga šampiona ide u istoriju?
Foto: AP

KLUBOVI SE PITAJU

BIĆE RATA UEFA I FIFA: 5 milijardi evra bi moglo da promeni istoriju fudbala! Liga šampiona ide u istoriju?

Fudbal -

Sprema se nova fudbalska bura, ako ne i rad na realciji FIFA - UEFA.

Britanski Skaj objavio je ekskluzivu o planovima FIFA da osnuje Premijer ligu Evrope, u kojoj bi igralo između 16 i 18 najjačih evropskih klubova, koji bi se takmičili po ligaškom sistemu "svako sa svakim", i gde bi svaka ekipa odigrala minimum 30 mečeva, uz kasniji plej-of kojim bi se odredio konačni redosled, a samim tim i raspodela novca.

Jedna američka banka je navodno spremna da podrži projekat kojim FIFA želi da započne preuzimanje najjačeg klupskog fudbalskog nadmetanja od UEFE, koja vodi Ligu šampiona. Finasijska injekcija od šest milijardi dolara, koja bi svakom od učesnika garantovala po nekoliko stotina miliona, trebalo bi da privoli najbolje klubove da se priključe tom takmičenju. koje bi kako se predviđa mogla da startuje već 2022. godine.

Pored Liverpula i Mančester junajteda, kontaktirani su i Mančester Siti, Arsenal, Čelsi i Totenhem iz Engleske, ali ostaje nejasno koji će klub iz "velike šestorke" Premijer lige biti višak.

Otkriveno je i da bi Mančester junajted i Real Madrid dobili najveći novac za učešće u novoj ligi, a da bi predsednik Reala Florentino Perez mogao biti jedan od glavnih lobista za novo takmičenje, sa obzirom na to da se reforma Lige šampiona već pominjala.

foto: EPA

Pored Reala, od španskih klubova bi uključeni bili Barselona i Atletiko Madrid. Od ostalih timova, pominju se Bajern Minhen, Pari Sen Žermen i Juventus. Time bi se zaokružila lista 11 timova osnivača, kojima bi se pridružili klubovi "gosti".

Potencijalni učesnici Superlige ne bi bili izuzeti iz nacionalnih takmičenja, a ako UEFA ne prihvati novi koncept veliko je pitanje u kojim terminima bi se novo takmičenje igralo.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track