Novi koronavirus pronađen kod svinja: Pokazuje potencijal širenja na ljude

Novo istraživanje sa Univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da bi soj koronavirusa koji je nedavno alarmirao svinjsku industriju mogao imati potencijal da se proširi i na ljude.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

15:40

Novi koronavirus pronađen kod svinja: Pokazuje potencijal širenja na ljude
Foto: depositphotos/Shaiith79

Laboratorijski testovi Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu pokazuju da se novi virus Sads-CoV može umnožavati u ljudskim plućnim ćelijama, ćelijama disajnih puteva i ćelijama creva.

To sugeriše da ovaj koronavirus može uticati i na ljude - čak i ako do danas nisu poznati slučajevi. Stoga istraživači traže intenzivno praćenje ovog novog virusa.

Soj koronavirusa, poznat kao koronavirus sindroma svinjske akutne dijareje (SADS-CoV), nastao je od slepih miševa i zarazio je stada svinja širom Kine od kada je prvi put otkriven 2016. godine. U Kini je poslednjih godina bilo nekoliko epidemija bolesti uzrokovanih sindromom akutne dijareje svinja koronavirusa (Sads-CoV).

Potencijalna pretnja virusa za ljude prikazana je u laboratorijskim testovima u Čapel Hilu, pokazujući da se SADS-CoV efikasno replicira u ljudskim disajnim putevima i crevnim ćelijama. Nalazi su objavljeni 12. oktobra.

Iako se nalazi u istoj porodici virusa kao i betakoronavirus SARS-CoV-2, koji uzrokuje respiratornu bolest kovid 19 kod ljudi, SADS-CoV je alfakoronavirus koji izaziva gastrointestinalne bolesti svinja. Virus uzrokuje ozbiljnu dijareju i povraćanje, a posebno je smrtonosan za mladunce.

SADS-COV se takođe razlikuje od dva alfakoronavirusa prehlade kod ljudi.

Iako do danas nije poznato da SADS-CoV utiče na ljude, pandemija kovid 19 služi kao moćan podsetnik da mnogi sojevi koronavirusa, pronađeni na životinjama, imaju potencijal da zaraze i ljude - efekat poznat kao prelivanje.

Unakrsni zaštitni imunitet stada često sprečava ljude da se zaraze mnogim koronavirusima koji se nalaze u životinjama
. Međutim, rezultati ispitivanja koje su sproveli Kejtlin Edvards, specijalista za istraživanje i magistar javnog zdravstva na Čapel Hilu,i njen tim sugerišu da ljudi još nisu razvili takav imunitet na SADS-CoV.

"Široki raspon SADS-CoV, zajedno sa sposobnošću repliciranja u ljudskim plućima i enteričkim stanicama, pokazuje potencijalni rizik za buduće pojave u ljudskim i životinjskim populacijama", kazala je Kejtlin Edvards i dodala da još nisu u potpunosti sigurni može li ovaj soj virusa zaraziti ljude.

Ona upozorava da su potrebna dodatna ispitivanja na dodatnim vrstama ćelija i na životinjama kako bi se potvrdili ovi nalazi.

"Preporučujemo da se i svinjski radnici i svinjska populacija neprestano nadziru kako bi se učili znakovi SADS-CoV infekcije ako se pojavi kako bi se sprečile epidemije i masivni ekonomski gubici", kaže Kejtlin Edvards.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: