Filipinski predsednik: Prihvatam odgovornost, spreman sam i na zatvor

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte kaže da prihvata odgovornost za hiljade ubistava počinjenih tokom policijskih operacija suzbijanja droge.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

16:08

Filipinski predsednik: Prihvatam odgovornost, spreman sam i na zatvor
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kako kaže, spreman je i da ide u zatvor.

Policija je prijavila skoro 6.000 ubistava ljudi osumnjičenih za povezanost sa drogom otkako je on stupio na dužnost sredinom 2016. godine, ali organizacije za ljudska prava sumnjaju da je broj žrtava daleko veći, prenosi AP.

"Možete me smatrati odgovornim za sve, za svaku smrt koja se dogodila u rata protiv droga", rekao je Duterte.

On je naveo da će, "ako služi svojoj zemlji odlaskom u zatvor", rado to učiniti.

Rekao je, međutim, da njega ne treba okriviti za ubistva povezana sa drogom koja se nisu dogodila tokom policijskih operacija, navodeći da su ih možda počinile bande.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda ispituje najmanje dve žalbe za zločine protiv čovečnosti i masovna ubistva u vezi sa Duterteovom kampanjom, koji će utvrditi da li postoji dovoljno dokaza za otvaranje potpune istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: