Suđenje odloženo jer se svedok iz hotela Novice Tončeva nije pojavio 1Foto: STARSPORT

U Privrednom sudu u Nišu danas je nastavljen parnični postupak protiv niškog hotela „Nju siti“ (New City) u vlasništvu Novice Tončeva, republičkog poslanika i potpredsednika Socijalističke partije Srbije, koji je pokrenuo Institut za evropske poslove zbog prošlogodišnjeg uskraćivanja sale za debatu o slobodi medija u Srbiji, a protivno ugovoru o njenom zakupu.

Debata pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ bila je zakazana za 22. april prošle godine, a najavljivana je sedmicama ranije. Otkazana je jer hotel nekoliko sati sati pred njeno održavanje saopštio da je sala poplavljena zbog havarije.

Govornici na debati trebalo je da budu univerzitetski profesor medijske etike Čedomir Čupić i novinari Vesna Mališić, Milojko Pantić i Ivan Ivanović, a moderatorka novinarka Olja Bećković.

Prema rečima organizatora, na njoj je trebalo da učestvuje i više od 200 prijavljenih gostiju.

Današnje ročište je odloženo za 19. novembar, nakon što se kao svedok nije pojavila direktorka hotela Monika Sotirova.

Na sledećem ročištu trebalo bi da svedoče predstavnice Instituta, kao i tadašnji odbornik Skupštine grada Srđan Nonić, koji su bili u hotelu neposredno pred planirano održavanje skupa.

– Proces traje duže od godinu i po dana, a nismo ozbiljnije odmakli od početka. Hotel je pribavio neke račune od građevinskih firmi da su u to vreme obavljani neki radovi na sanaciji navodne poplave, dok EPS i niški Vodovod, od kojih smo kao od javnih preduzeća tražili dokaze da je hotel prijavio havariju, već deset meseci ne odgovaraju na zahteve. Mi, svakako, imamo snimke i svedočenja sa lica mesta da sala nije bila poplavljena, a da je već sutradan na istom mestu održan drugi javni skup- kaže za Danas Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

On precizira da u ovom procesu Institut insisira da hotel plati novčanu kaznu zbog jednostranog otkazivanja sale koja je predviđena ugovorom o zakupu, a da hotel to odbija, pozivajući se na havariju kao “višu silu”.

Institutu nije stalo do isplate 200 hiljada dinara, već do donošenja presude kojom bi se stavila tačka na sužavanje prostora za javni dijalog i praksu da se “određuju” teme o kojima se može javno razgovarati, a o kojima ne, dodaje.

– Kako se ovaj hotel nalazi u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a, čvrsto verujemo da je ovakva odluka o tome da se ne dozvoli da se debata održi politički motivisana, te da je neophodno poslati veoma jasnu poruku da ovakve stvari ne smeju da postanu pravilo i da sabotaža slobode govora nije i ne sme da bude prihvatljiva. Buduće ministarstvo za društveni dijalog moralo bi da otvori javne prostore za društveni dijalog i da osudi svako narušavanje slobode govora i okupljanja, kako bismo napredovali u procesu reforme i Srbiju mogli da zovemo demokratskom državom- naveli su u Institutu za evropske poslove.

Novica Tončev je prethodno odbio da za naš list komentariše ovaj slučaj “s obzirom da je sudski postupak u toku, a da on lično ne upravljam hotelom jer je nosilac javne funkcije”, poručujući da će “sud reći ko je u pravu”.

Na pitanja da li je otkazivanje debate povezano sa tim što su njeni učesnici akteri u javnom životu koji su kritični prema aktuelnoj vlasti, te kako komentariše tvrdnje organizatora i učesnika dijaloga da otkazivanje predstavlja sabotažu i zabranu javne reči, Tončev je kratko kazao: „Nije bilo sabotaže.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari