Kraj "zlatnih pasoša"? Pokrenut prekršaj protiv dve države

Evropska komisija pokrenula je prekršajne postupke protiv Kipra i Malte zbog prakse davanja državljanstva stranim investitorima, tzv "zlatnog pasoša".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

12:35

Kraj
Foto: Depositphotos, maxxyustas

Komisija smatra da davanje državljanstva ovih zemalja članica, a time i državljanstva EU, u zamenu za unapred određeno plaćanje ili ulaganje i bez stvarne veze sa dotičnim državama članicama, nije kompatibilno sa principima Ugovora o EU.

U Briselu ocenjuju da ovakvo ponašanje podriva i integritet statusa državljanstva EU predviđen članom 20. Ugovora o funkcionisanju Evropske unije.

Vlade Kipra i Malte imaju dva meseca da odgovore na zvanična obaveštenje Komisije o pokretanju postupka, upućeno u pismenoj formi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: