Medvedi i vukovi 1Jasmina Lukač

Smatra se da Vučić najviše zazire od makedonskog scenarija gubljenja vlasti.

Ali, najmanje godinu i po dana, otkad je tokom protestnog proleća 2019. održan prvi skup žena SNS-a koje su mu uputile toplu podršku, Vučić se sprema i za beloruski scenario.

Ukoliko bi Vučiću neka srpska Svetlana Tihanovska bila protivkandidat na izborima, ako mu demonstranti 2022. na ulici ne bi priznavali pobedu, on će im suprotstaviti SNS premijerku i ministarke.

Otuda bi voleo 50 odsto žena u vladi, stoga daje drugi mandat „žestoko borbenoj“ Ani Brnabić koja se nije „dodvorala ni domaćim ni stranim centrima moći“.

Jezikom šahovske igre, Vučić štiti kralja, odnosno svoju političku moć, sa više od jedne kraljice, verovatno uživajući u teorijskoj verovatnoći da, pošto su njegove figure i tabla, može da ih ima i svih devet.

Ali, da li su zaista?

Da li mu se kraljice samo priviđaju iako su ustvari obični pešaci koje je naciljao lovac, sa linije koju Vučić jednostavno previđa?

Zbog te mogućnosti mnogo je i prikrivene i otvorene nervoze, u kojoj više niko u establišmentu nije siguran šta je obična budalaština, a šta sofisticirana zavera.

Tako se dnevni tabloid preko koga se u javnost puštaju glavni politički spinovi dohvatio da upoređuje Đilasovu tetovažu medveda na santi leda i logo u obliku medveda političkog udruženja njegovog kuma Đorđevića.

Gotovo da hoće da navede na nivo priče da vukove (vučiće) mogu da pobede samo medvedi.

U geopolitičkom čitanju – da bez određene uloge Rusije, čiji je simbol medved, nema promene vlasti u Srbiji.

Putin je u jednom od intervjua izjavio da su sve balkanske države nesamostalne i da ne vode suverenu politiku.

Ali, to isto važi i za rusko prisustvo na Balkanu – ono već dugo nije samostalno već postoji samo u sadejstvu sa nekom zapadnom silom.

Ukoliko zapadna ponuda bude glasila – izvestan rast ili održavanje tog uticaja u zamenu za pomoć pri smenjivanju Vučića s vlasti, šta mislite da će biti logičan odgovor?

I koliko malo će biti potrebno?

Jer, na vrhuncu zimskih demonstracija 17. januara 2019. kada je Putin ispred Hrama svetog Save rekao „spasibo za družbu“, to nije bilo radi obeshrabrenja opozicionih pristalica.

Već radi ubeđivanja SNS partijske vojske u to da je sve u redu. I da svake subote hiljade ljudi demonstrira po Beogradu i drugim gradovima, zato što „finansijski podmazana tajkunska umišljena elita hoće iz interesa da smeni legalnu i legitimnu Vučićevu vlast“.

Šta ako 2022. Vučiću izbije postizborna kriza i ne dođe Putin da kaže opet barem dve reči?

Šta ako su u pravu uticajni tviteraši koji kažu da je i Lukašenko slao lobistima u Brisel redovne isplate novca, do samo pre mesec dana, dok mu se nije desila „ženska revolucija“, i da su isti ti isplaćeni savetnici sada lobisti da mu se uvedu sankcije?

I zalažu se za to da ne bude priznat kao predsednik?

Zapadne sankcije, demonstranti na ulicama i vođa otpora prepoznat kao žrtva bilo zato što je žensko, zato što je kao autsajder uzeo mnogo glasova, zato što je pravoslavni monah, ili zato što je utamničen, ili jednostavno samo mlad i smeo, to je ono što Vučić po svaku cenu hoće da izbegne 2022.

Samo što bi onda trebalo da se „pravi mrtav“ pred medvedom, a ne da ga izaziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari