Britanska kompanija otvara rudnik olova i cinka u Raškoj

Britanska kompanija Mineko nastavlja da investira u rudarstvo u Srbiji otvaranjem još jednog rudnika olova i cinka u Raškoj oblasti, saopšteno je iz kompanije.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.10.2020.

12:44

Britanska kompanija otvara rudnik olova i cinka u Raškoj
Foto: Depositphotos, TTstudio

Reč je o obnavljanju proizvodnje koncentrata rude obojenih metala, koju je nekada obavljao rudnik Suva ruda u Raškoj.

Direktor Mineka Bojan Popović kaže da je nekadašnji rudnik, koji je za vreme prethodnog vlasnika bio zatvoren i zapušten, nekada zapošljavao između 250 i 350 ljudi iz Raške oblasti i predstavljao značajan faktor za ekonomski razvoj ove sredine.

Mineko trenutno, samostalno ili sa partnerima, poseduje tri aktivna rudnika obojenih metala u Srbiji.

Direktor Mineka rekao je da je namera kompanije da sa svojim partnerima u narednih nekoliko godina, obimnim ulaganjima, izgradi neophodnu infrastrukturu na otkupljenim parcelama, kao i pogone za preradu rude u koncentrate koje izvoze krajnjim kupcima širom sveta.

"Prvi naredni koraci su vezani za dobijanje istražnog prava na našem zemljištu, i što pre to pitanje rešimo, brže ćemo doći u situaciju da ulaganjima doprinesemo privrednom rastu Raške, obnavljanjem proizvodnje koncentrata rude obojenih metala koju je nekada obavljao rudnik Suva ruda", precizirao je Popović.

Mineko sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih većina radi u regionu Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: