Dostupni linkovi

Pritisak na primirje zbog novih borbi u Nagorno-Karabahu


Azerbejdžanski vojnici tokom borbe 20. oktobra
Azerbejdžanski vojnici tokom borbe 20. oktobra

Nakon novih sukoba između armenskih i azerbejdžanskih snaga, uprkos pozivima Vijeća sigurnosti UN-a na poštovanje primjra, dogovoreni prekid vatre u Nagorno-Karabahu doveden je u pitanje, navodi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Prekid vatre dogovoren 17. oktobra, nije uradio mnogo kako bi se zaustavili napadi koji su počeli prošli mjesec.

Zvaničnici u Nagorno-Karabahu prijavili su nova bombardovanja 20. oktobra, sa naročito intenzivnim borbama u južnim područjima zone sukoba.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane također je izvijestilo o bitkama na nekoliko područja, uključujući sporni teritori u blizini Linije kontakta koja dijeli dvije zaraćene strane.

U borbama je poginulo nekoliko stotina ljudi, a postoji strah od nadolazeće humanitarne krize.

Nagorno-Karabah je dan ranije saopštio da je u borbama ubijeno 729 vojnika i 37 civila. Azerbejdžan navodi da je sa njihove strane ubijen 61 civil, a 282 osobe su ranjene. Nisu objavili podatke o vojnim žrtvama.

Borbe u Nagorno-Karabahu su najveća eskalacija nasilja u višedecenijskom sukobu oko regije, koja je međunarodno priznata kao azerbejdžanska teritorija, ali je pod kontrolom etničkih Jermena. Jermenske snage imaju kontrolu i nad sedam teritorija koje se nalaze do Nagorno-Karabaha.

Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine uslijed zahtjeva etničkih Jermena za nezavisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Jermenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine.

XS
SM
MD
LG