Dostupni linkovi

Raspisani vanredni izbori za gradonačelnika Podujeva i Severne Mitrovice 


Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je raspisao vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica za 29. novembar.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva, Tači je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) naložio da preduzme sve neophodne radnje u cilju organizovanja i održavanja izbora u skladu sa merama za sprečavanje širenja korona virusa.

“U dve odluke predsednika Tačija naglašava se da organizacija i održavanje izbora za gradonačelnika Podujeva i za gradonačelnika Severne Mitrovice treba da se izvrši u koordinaciji sa relevantnim institucijama, u skladu sa Zakonom o sprečavanju i borbi protiv pandemije COVID-19 na teritoriji Republike Kosovo”, navodi se.

Podujevo je bez gradonačelnika od početka februara, kada je tadašnji predsednik opštine Agim (Veliu) Veljiu iz redova Demokratskog saveza Kosova podneo ostavku kako bi preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova u Vladi bivšeg premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

Kurti je potom sredinom marta smenio Veljiua zbog izjava u kojima mu se suprostavio oko uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije. Veljiu je potom početkom juna ponovo imenovan na mesto ministra MUP-a u Vladi Avdulaha (Avdullah) Hotija.

Tada je i Severna Mitrovica ostala bez predsednika opštine nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamenik premijera Kosova i ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Abdulaha Hotija.

Prema ustavu Kosova, predsednik određuje i objavljuje datum izbora.

XS
SM
MD
LG