20. oktobar  2020. 08.11  →  14.56 | Izvor: Tanjug

Nagorno-Karabah: Poginula još 43 vojnika

JEREVAN, BAKU -

Ministarstvo odbrane regiona Nagorno-Karabah saopštilo je danas da su još 43 njena vojnika poginula u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.

Ukupan broj poginulih vojnika regiona Nagorno-Karabah u sukobima sa azerbejdžanskim snagama, koji su počeli 27. septembra, porastao je na 772, preneo je Rojters.

jermenija, karabah, azerbejdzan,

Sukobi su dostigli najgori nivo od 90-ih, kada je nastradalo oko 30.000 ljudi.

Baku: Jermenija granatira dve oblasti uz Nagorno-Karabah

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Jermenija granatirala oblasti Tatar i Agdam uz Nagorno-Karabah.

Azerbejdžansko ministarstvo prethodno je saopštilo da su borbe oko Nagorno-Karabaha nastavljene prethodnog dana i tokom noći u tri pravca konfliktne zone.

Jermenija i Azerbejdžan postigli su u subotu drugi po redu sporazum o humanitarnom prekidu vatre koji je stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, ali su dve zemlje odmah počele da optužuju jedna drugu za kršenje primirja.

SB UN raspravljao o primeni primirja u Nagorno-Kaabahu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je u ponedeljak o potrebi da se obezbedi poštovanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu, rekao je danas ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

On je ocenio da je to najhitnije pitanje jer se primirje dogovoreno u subotu krši.

Nebenzja, koji predsedava Savetom bezbednosti u oktobru rekao je da su članice tog tela na sednici bile u velikoj meri usaglašene oko tog pitanja, prenosi Tas s.

Objasnio je i da bi za slanje misije UN u taj region bio potreban poseban mandat Saveta bezbednosti.

"To nije laka niti hitna stvar", rekao je Nebenzja.

On nije isključio mogućnost da proces potvrde primirja u oblasti Nagorno-Karabaha na sebe preuzme OEBS.

"Ko će biti tamo i u kom mandatu, ko će zapravno nadgledati primirje i dalje je pitanje o kojem ćemo diskutovati", rekao je ruski diplomata.

Srodne vesti