Hronika

Komandir stanice optužen da je hapsio zbog komentara na Facebooku

Komandir stanice optužen da je hapsio zbog komentara na Facebooku
Foto: N.N. | Potvrđena optužnica protiv komandira Policijske stanice

CAZIN - Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Saida Ljubijankića (51), komandira Policijske stanice u tom gradu, zbog krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te lažnog prijavljivanja.

Optužnica ga tereti da je u periodu od kraja aprila do sredine juna ove godine, zbog komentara na društvenoj mreži Facebook, protivzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se uhapsi K.P. iz Cazina, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona u to vrijeme očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela.

I pored toga, po nalogu Policijske stanice Cazin, pripadnici Granične policije BiH su 12. juna na malograničnom prelazu Velika Kladuša uhapsili K.P. zbog navodnog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti.

On je potom priveden u Policijsku stanicu Cazin, te podvrgnut kriminalističkoj istrazi i ispitan od strane policijskog istražitelja, a da o tome nije obavješten dežurni tužilac u čijoj su zakonskoj ingerenciji ove radnje.

Optuženi je, kako se navodi u optužnici, nakon toga nastavio protivpravno postupati te je uprkos direktnom nalogu dežurnog tužioca, Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona protiv oštećene osobe dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Navodi se kako je osnovanost predmetne optužnice potvrđena opsežnom istragom kojom prilikom je saslušan veliki broj svjedoka te prikupljeni potrebni materijalni dokazi.

Zanimljivo je kako je Općinski sud u Cazinu, u aprilu prošle godine potvrdio optužnicu protiv Ljubijankića i policajca Admira Šabića.

Protiv njih je ona podignuta zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i na teret im se stavlja da su 3. januara 2019. godine, koristeći svoj službeni položaj, pribavili materijalnu korist licu N.P. iz Cazina.

 Optužnica ih tereti da su prekršili Zakon o oružju i municiji USK te protiv važećih zakonskih odredbi, prije okončanja pravosnažnog sudskog postupka koji se vodio protiv N.P., istome vratili oduzeti pištolj.

Ova osoba je ranije počinila prekršaj zbog nezakonitog posjedovanja i upotrebe vatrenog oružja zbog čega mu je ono oduzeto od strane policije, a protiv njega je poveden sudski postupak koji još uvijek nije okončan.

Ljubijankić je kao komandir policije naredio da se pištolj vrati N.P. a Admir Šabić je, kako se navodi, prihvatio nezakonitu naredbu, načinio potvrdu i sporni pištolj vratio.

Na taj način oni su, kako se navodi u optužnici, pribavili nezakonitu korist za N.P. u vidu nepripadajućeg prava na držanje i posjedovanje navedenog oružja.

Suđenje u ovome slučaju pred Općinskim sudom u Cazinu još nije započelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije