Fudbaleri Reala na meču sa Kadizom (©Reuters)
Fudbaleri Reala na meču sa Kadizom (©Reuters)

Da se ne ponovi scenario Milana, Intera, Junajteda: Realu je potrebna sveža krv

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.10.20. | 10:41

Prosečna starost startne postave Zinedina Zidana u porazu od Kadiza iznosila je 29,5

Mirno leto na Santijago Bernabeu ukazuje da se u Madridu sprema nešto veliko u narednom periodu. Sveža krv u redovima, novi Galaktikosi, kako god, Realu je potrebna obnova. Smena generacije. Dogodila se prethodnih godina brojnim velikim klubovima, samo je činjenica da je mnogi nisu spremno dočekali. Inter, Milan i Mančester Junajted pravi su primeri kako se u takvoj situaciji ne treba poneti. Iscrpeli su i poslednji atom snage iz svojih legendi i mirno gledali kako odlaze u penziju, bez da su preduzeli konkretan korak u pronalaženju njihovih iole dostojnih zamena. Epilog - u poslednjih sedam-osam godina niko od pomenutih klubova nije bio među ozbiljnijim kandidatima za titulu u domaćem prvenstvu.

Teško da će Florentino Perez dozvoliti da mu se dogodi isto, posebno jer u Španiji nema izrazitih favorita u borbi za tron, ali je činjenica da uprkos kakvom-takvom ulaganju u mlade igrače, okosnicu čine najstariji pojedinci u timu. Nešto što, uzevši u obzir ciljeve kluba kakav je Real i tesan raspored sa kojim će se suočavati tokom cele sezone, postaje glavni problem i sve više uzima maha.

Izabrane vesti

Startnih 11 za koje se odlučio Francuz na meču sa Kadizom u subotu zamalo je premašilo prosečnu starost tima od 30 godina (29,5). Četvorica (Modrić, Benzema, Ramos, Marselo) dobrano su zagazila u četvrtu deceniju života, dok jedino Vinisijus ima manje od 27 godina. U prethodnih šest kola La Lige samo se sedam puta dogodilo da je neki tim izašao sa prosečnom starošću od preko 30 godina: Ueska tri puta, Kadiz dva, Betis i Eibar po jednom. Jednom kada se Eden Azar vrati i zauzme mesto talentovanom Brazilcu, u istom košu će se naći i Madriđani.

Kurtoa - Marselo, Ramos, Varan, Načo - Modrić, Kros, Isko - Vinisijus, Benzema, Vaskez

Pored starosti, koja karakteriše Realov DNK, dodatni problem za Zinedina Zidana bi mogla da bude prezasićenost. Opet, na meču sa Kadizom, startnih 11 fudbalera Reala prosečno ima gotovo devet sezona u dresu aktuelnog šampiona Španije. Preciznije, 8,8, a ukoliko iz sastava izuzmemo Tiba Kurtou i Vinisijusa, koji sa po tri sezone imaju najmanji staž u pomenutoj postavi Reala, ta brojka premašuje prosek od 10 godina.

Bilo da se radi o starosti, prezasićenosti ili pak intenzitetu treninga i rasporedu utakmica, činjenica je da Real nije do poslednjeg daha pritiskao novog prvoligaša, kako bi izbegao neprijatnosti izazvane minimalnim porazom od tima sa jugozapada Španije. 

Real je prihodom od 100.000 evra u ovom prelaznom roku napravio podlogu za naredno leto, koje bi trebalo da donese određene promene. Mbape, Haland, Kamavinga?


tagovi

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara