Magazin

Papa poručio da svaki dobar hrišćanin mora da plati porez

U svom redovnom nedeljnom obraćanju vernicima na Trgu Svetog Petra, katolički papa Franja izneo je i jedan nesvakidašnji apel, piše list katoličkih biskupa Avenire, a prenosi 021.

Naime, papa je naglasio da je dužnost svakog vernika da bude dobar građanin kako bi bio dobar hrišćanin, što uključuje poštovanje vlastitih obaveza, uključujući i one prema poreskoj upravi.

“Porezi se moraju platiti, njihovo plaćanje je dužnost građana, kao i poštovanje pravednih državnih zakona”, rekao je papa Franja.

On se obratio vernicima širom sveta, ali njegov apel ima posebnu težinu u Italiji, koja je na prvom mestu među evropskim zemljama po broju osoba koje izbegavaju plaćanje poreza, a i po visini novca koje država godišnje gubi na ime neplaćenih poreskih obaveza.

Prema podacima statističkog instituta ISTAT, godišnje Italija gubi više od 100 milijardi evra zbog neplaćenog poreza.

Među neplatišama su često poznate osobe iz sveta zabave, sporta ali i politički lideri, kao bivši premijer Silvio Berluskoni u prošlosti, a sada finansijska policija istražuje poreklo pet miliona evra koje predsednik severne regije Lombardije Atilio Fontana ima na računu u Švajcarskoj, a na koje ne plaća porez kao što bi po zakonu trebalo da čini.

Izjava Papa Franje koja je iznenadila mnoge: Bolje biti ateista, nego ići u crkvu i mrzeti druge!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link