Veliki školski čas u Kragujevcu prvi put bez publike

Veliki školski čas, posvećen civilnim žrtvama nacističkih okupatora, a koji će se održati u sredu, 21. oktobra, po prvi put, zbog pandemije virusa korona, biće bez publike, a otkazane su i gotovo sve planirane posete delegacija iz zemlje i inostranstva, rečeno je FoNetu u gradskoj upravi Kragujevca.
U Kragujevcu je i dalje na snazi vanredna situacija proglašena početkom jula.
 
Najavljeno je da će manifestaciji na platou ispred spomenika "Streljanim đacima i profesorima" prisustvovati samo predstavnici grada Kragujevca, manji broj zvanica i 20 učenika Prve kragujevačke gimnazije.
 
Grad Kragujevac i Spomen park "Kragujevački oktobar" uputili su apel građanima da u vreme manifestacije ne dolaze u Spomen-park u Šumaricama već da ostanu kod kuće i prate direktan TV prenos manifestacije.
 
Na ovogodišnjem Velikom školskom času biće izvedena drama makedonskog pisca Venka Andonovskog "Izrešetane duše" u režiji Jane Maričić.
 
Večeras će u Muzeju 21. oktobar biti održano tradicionalno "Bdenje" na kome će o knjizi  "Izrešetane duše" govoriti autor Venko Andonovski i recezent Mirko Demić.
 
Fašistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije. 
  • Pebble

    20.10.2020 21:06
    Publika?
    Neverovatno je da neko napiše "Veliki školski čas prvi put bez publike". Kakva publika? Nije to zabava, ni rok koncert. Nepoštovanje!
  • Јое

    20.10.2020 10:15
    Бројеви
    У школи су нас учили да је у Другом светском рату у Крагујевцу стрељано 7000 људи. Толико је и стрељано и покопано на гробљу. Немци су стрељали 2796, а они су били јако прецизни када је у питању вођење података. Изгледа је преосталих 4204 стрељао неко други и то на крају рата.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija