Delta razmatra učešće u tenderu za Centar "Sava" 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nakon dva neuspela pokušaja prodaje Centra „Sava“, Grad Beograd je odlučio da raspiše i treći tender za njegovu privatizaciju, ovoga puta sa umanjenom početnom cenom za 20 odsto.

Javno nadmetanje za najveći kongresni centar u glavnom gradu Srbije zakazano je za 9. novembar, a u ponudi je ostala obaveza da budući vlasnik u roku od pet godina u renoviranje objekta uloži minimum 50 miliona evra kao i da ne promeni njegovu namenu. Ovog puta, početna ponuđena cena za kupovinu Centra „Sava“ uznosi 17,5 miliona evra.

Kompanija Delta holding, na čijem se čelu nalazi Miroslav Mišković, ranije je izrazila interesovanje za kupovinu Centra „Sava“, ali je oba puta odustala od učešća na tenderu zbog neprihvatljive ponuđene cene i iznosa obaveznih minimalnih investicija u objekat. U toj kompaniji juče nam je rečeno da su oni i dalje zainteresovani za kupovinu.

– Da li ćemo na tenderu i učestvovati u ovom trenutku ne možemo da kažemo. Odluku o eventualnom učešću u javnom nadmetanju donećemo nakon analize naših konsultanata – navode u Delta holdingu.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da cena nije dovoljno snižena s obzirom da je i dalje u opticaju obaveza da kupac uloži značajnu sumu novca u renoviranje Centra „Sava“.

– Ako kroz tu prizmu posmatramo novu ponudu, smanjenu za svega nekoliko miliona evra, a uzimajući u obzir da će novi vlasnik biti dužan da uloži najmanje 50 miliona evra u renoviranje objekta sa pravom se može konstatovati da je sniženje početne cene nedovoljno. Ceo proces je urađen na potpuno pogrešan način. Umesto ovoga što se sada sprovodi trebalo je odrediti najminimalniju moguću finansijsku obavezu vezanu za renoviranje objekta. Sa druge strane je trebalo ići na postizanje što veće cene za prodaju Centra „Sava“. Kada bi investitor po visokoj ceni kupio taj objekat potpuno je jasno da bi investirao u njega kako bi na taj način mogao da povrati uloženi novac a potom i da zaradi – objašnjava naš sagovornik.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Centrom „Sava“, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu. Na prvom tenderu početna cena je bila 27,4 miliona evra i obavezno ulaganje od najmanje 50 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda. Na drugom tenderu ponuđena je cena od 21,9 miliona evra, ali se ni tog puta niko nje prijavio za učešće u tom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari