Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a pozvao Armeniju i Azerbejdžan na poštovanje prekida vatre


Radnici uklanjaju krhotine u blizini stambene zgrade, koja je oštećena tokom vojnog sukoba u Stepanakertu, Nagorno-Karabah, 19. oktobar
Radnici uklanjaju krhotine u blizini stambene zgrade, koja je oštećena tokom vojnog sukoba u Stepanakertu, Nagorno-Karabah, 19. oktobar

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) pozvao je Armeniju i Azerbejdžan da poštuju novi dogovor o prekidu vatre.

Vijeće je održalo diskusiju iza zatvorenih vrata o sukobima u regionu Nagorno-Karabah tokom kojeg je od 27. septembra poginulo više stotina ljudi.

Tokom sastanka koji je održan na zahtjev Francuske, Rusije i Sjedinjenih Državam, članice su ponovile poziv generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da poštuju dogovor o prekidu vatre.

"Svi govore isto, a to je da je situacija loša i da se obje strane trebaju povući i da poštuju poziv Guterresa za prekid vatre", rekao je jedan od diplomata iz UN-a.

Rusija koja trenutno predsjedava Vijećem, radi na saopćenju u kojem će biti upućen poziv za poštovanje prekida vatre.

U tekstu koji se očekuje da će tokom ove sedmice biti usaglašen među članicama, također će biti upućen poziv Armeniji i Azerbejdžanu da nastave pregovore posredstvom Grupe iz Minska kojom kopredsjedavaju Rusija, Francuska i SAD.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Armenima i od rata u prvoj polovini 90-ih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Sporazum o prekidu vatre dogovoren je tokom vikenda nakon što je propao raniji dogovor postignut posredstvom Rusije i nisu obustavljene najteže borbe u toj oblasti od 90-ih godina prošlog vijeka.

U ratu nema pobednika: Prepreke za mir oko Nagorno-Karabaha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Analitičari navode da neuspjeh u obustavi borbi izaziva bojazan od humanitarne krize i dovodi do nove zategnutosti odnosa između Turske, koja podržava Azerbejdžan, i njenih saveznika u NATO-u koji traže obustavu borbe.

Rusija, koja ima sporazum o odbrani sa Armenijom, mogla bi da bude uvučena u regionalni sukob.

XS
SM
MD
LG