Čak i da je Bajdenov dokument o tzv. Kosovu "fejk" - nije "fejk"

Bajdenov navodni dokument o tzv. Kosovu zapravo predstavlja sve ono što je predsednički kandidat već govorio.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 20.10.2020.

07:15

Čak i da je Bajdenov dokument o tzv. Kosovu
Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Dokument koji je objavio albansko- američki list "Ilirija" u kome je kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden, navodno, predstavio svoju viziju Kosova i Albanije, po rečima politikologa Aleksandar Pavića ne samo da liči na Bajdenove stavove već se podudara i sa rečima koje je on ranije izgovorio vezano za Kosovo.

Glavni urednik ovog lista Ruben Avdžiju tvrdi da je dokument dobijen iz Bajdenovog izbornog štaba i dodaje da je serija sličnih pisama sa istog mesta poslata i na adresu drugih etničkih zajednica, kao i da izborni štab demokrata do sada nije demantovao validnost dokumenta.
Bajdenovi stavovi o Kosovu jasni odavno, prenosi Sputnjik.

Pavić kaže da ne želi da ulazi u verodostojnost teksta, ali ističe da svaka reč koja je napisana u dokumentu jeste stav iza koga Bajden stoji. "I ne samo to. Iz komentara koje je iznosio, a vezani su za Trampov pristup rešavanju kosovskog pitanja, vidi se sličnost njegovorih reči i objavljenog dokumenta, kada je u pitanju Kosovo i Metohija", kaže Pavić.

Zašto se baš sada ovo pismo plasira i to u albanskim medijima, možemo samo da nagađamo, kao i o tome da li je autentično ili ne, kaže Pavić.

"Ako je sve fejk, to znači da je albanski lobi toliko drzak da čak sme i da falsifikuje ovako nešto. S druge strane, može lako da bude i da je ovo dokument koji Bajdenova ekipa nije htela da pusti javno, već je želela da samo procirkuliše među albanskom zajednicom u Americi. I to pre svega u onim finansijskim redovima koji nesumljivo novčano podupiru ovu kampanju", dodaje on za Sputnjik.

Na pitanje, da li su javnim objavljivanjem dokumenta Albanci želeli da se osiguraju da će Bajden uraditi sve što je navedeno u njemu , pa ga tako ga faktički "ucenili" Pavić odgovara:

"Ne bi me začudilo da Albanci imaju sa čim da ucene Bajdena, i da su mu faktički dali do znanja na ovaj način „ imamo te i od tebe ovo očekujemo“. A može i da se desi da on njih malo „reketira“ da bi dali još para pre izbora kako bi realizovao navedeno. U svakom slučaju, ovo ne može da otera ni jednog Bjadenovog glasača. Ne može da mu šteti već samo da učvrsti njegovu podršku unutar albanske zajednice, a posebno među finansijerima", uveren je Pavić.

On dodaje da, kako god da se okrene, sve liči na "kucanje na otvorena vrata", jer u ovom dokumentu nema ničega rečenog što Bajden sam nije izrekao. A on se ničega nije odrekao, niti se ikada ogradio od svoje politike prema Kosovu pa ni od huškanja na bombardovanje 1999.

"Dakle, oni nisu ništa novo izneli i ne verujem da bi Bajden bežao da sve to sam i javno kaže, to jest, ponovi", uveren je Pavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: