Tramp najavio da će izbrisati Sudan sa liste država koje sponzorišu terorizam 1Donald Tramp Foto: Beta/AP/Alex Brandon

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će izbrisati Sudan sa američke liste država koje sponzorišu terorizam.

Taj potez će Sudanu omogućiti da dobija medjunarodne pozajmice i pomoć koji su mu neophodni za oživljavanje ekonomije i tranziciju ka demokratiji.

Da bi odluka bila sprovedena, Sudan mora da ispuni obavezu plaćanja 335 miliona dolara odštete američkim žrtvama terorizma i njihovim porodicama.

Tramp je odluku objavio nedugo posle posete ministra finansija SAD Stivena Mnučina Bahreinu, gde je išao da osigura da će ta zemlja priznati Izrael.

Trampova administracija nastoji da obezbedi dodatna priznanja Izraela od arapskih država, a skidanje sa liste sponzora terorizma ključni je podsticaj vladi Sudana da normalizuje odnose s Izraelom.

Tramp je na Tviteru napisao da je čuo „sjajne vesti“ da će nova vlada Sudana, koja čini veliki napredak, pristati da plati 335 miliona dolara američkim žrtvama terorizma i njihovim porodicama.

„Kada uplate, obrisaću Sudan sa liste država sponzora terorizma“, naveo je Tramp.

Očekuje se da prelazna vlada Sudana načini korake ka uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom, što bi bila još jedna Trampova diplomatska pobeda uoči predsedničkih izbora u SAD 3. novembra.

Sudan je na neizvesnom putu ka demokratiji nakon prošlogodišnjeg narodnog ustanka kojim je zbačen dugogodišnji autokratski lider Omar Al-Bašir.

Zemljom sada upravlja mešovita vojno-civilna vlada, a izbori neće biti održani pre jeseni 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari