Od Marte Argerič do braće Teofilović 1Foto: Stanislav Milojković

U Skupštini grada Beograda juče je najavljen planirani program 52. Beogradskih muzičkih svečanosti, koje su u startu zbog pandemije virusa korona iz redovnog oktobarskog termina prebačene za početak novembra. Kako je saopšteno, 52. Bemus trebalo bi da se održi od 1. do 13. novembra, a zavisno od razvoja pandemije, biće izvedeni svi programi koje situacija bude dozvoljavala.

Kako za sada stvari stoje, legenda svetskog pijanizma Marta Argerič potvrdila je nastup na svečanom otvaranju, a najavljena su i gostovanja: čuvenog ruskog dramskog soprana Marije Guljegine, mađarskog pijaniste Deneša Varjona, korejskog violiniste Sojang Juna, argentinskog tenora kompozitora i dirigenta svetskog glasa Hoze Kura…

Program ovogodišnjeg Bemusa sastavili su njegov umetnički direktor dirigent Bojan Suđić i Odbor ove manifestacije.

Bojan Suđić objasnio je da su njegove osnovne smernice u osmišljavanju programa bile „krovnost i integrativnost Bemusa kao festivala nad festivalima – najznačajnije muzičke manifestacije umetničke muzike u Srbiji“.

Prema Suđićevim rečima, treći „element“ ovogodišnjeg programa je Betoven, čija 250. godišnjica rođenja zbog korone nigde u svetu nije obeležena kako je planirano. Betovenova dela biće u programima više Bemusovih koncerata.

Pedeset drugi Bemus odaće počast i nedavno preminuloj srpskoj kompozitorki Isidori Žebeljan – Marta Argerič sa sopranom Anetom Ilić  premijerno u Srbiji izvešće njenu „Molitvu“, koja je do sada imala samo svetsku premijeru u inostranstvu. Dela Isidore Žebeljan biće i na koncertu Jasminke Stančul, koja bi 11. novembra trebalo da svira sa Simfonijskim orkestrom RTS.

Muzičku publiku, kako se juče čulo, očekuju i koncert italijanske grupe „Četrdeset prstiju“ – „40 fingers“, koji će biti realizovan sa festivalom Gitar art, džez obrada Pučinijeve opere „Toska“ sa Big bendom RTS i gostima iz inostranstva: saksofonostom Frančeskom Santučijem, trombonistom Samuelom Blaserom i trubačem Martinom Auerom. Najavljeni su i nastupi braće Teofilović, Nomus kvinteta, Zagrebačkih solista sa violinistom Sretenom Krstićem i fautistkinjkom Irenom Grafauer, koja je svetsku karijeru započela kao laureat Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu…

– Na ovom programu počeli smo da radimo ozbiljno još tokom 51. Bemusa. Bio je u celosti gotov još na proleće, ali nismo smeli da ga najavljujemo zbog pandemije. Zbog propisanih mera odustalo se od premijere integralne partiture baleta „Ohridska legenda“ u izvođenju SNP i koncerta ansambla FMU sa Šostakovičevom „Lenjigradskom simfonjom“ povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata i Betovenovim delima – rekao je Bojan Suđić.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, naglasio je da su „zbog korone okolnosti promenljive, ali da se Bemus priprema kao da će festivala biti, i da će se, šta god da se dogodi, „izvesti sva raspoloživa kreativna rešenja“.

– Najveći deo programa 52. Bemusa biće na „Kolarcu“, kao podrška Grada Beograda ovoj ustanovi – naglasio je Karl.

Prodaja ulaznica za koncerte u Zadužbini Ilije M. Kolarca počinje danas, a u slučaju uvođenja dodatnih rigoroznijih mera borbe protiv kovida 19, vraćaće se novac za kupljenje ulaznice. U skladu sa propisima, koncertima će moći da prisustvuje najviše 500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari