"Smaknuo sam jednog psa iz pakla" - ko je napadač iz Pariza?

Tri dana nakon ubistva nastavnika u predgrađu Pariza sve je više informacija o počinitelju ovog islamističkog terorističkog napada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2020.

17:58

Foto: Epa / YOAN VALAT

Napadač koji je u petak oko 17 sati nožem odrubio glavu učitelju istorije i geografije, 47-godišnjem Samuelu Patiju i sam je nakon toga ubijen u obračunu s policijom nakon što je navodno pucao na njih iz vazdušne puške koju je nosio, kako javlja BBC.

U međuvremenu je otkriveno da se napadač zove Abdulah Anzorov i da je 18-godišnji azilant čečenskog porekla, rođen u Moskvi. Kako je za medije otkrio francuski antiteroristički tužitelj Žan-Fransoa Rikard, Anzorov je došao u Francusku 2008. kao šestogodišnjak, gde je dobio izbeglički status sa porodicom.

U martu ove godine njemu je odobreno produženje azila, odnosno dozvole za boravak do 2030. Pre ovog napada nije bio poznat obaveštajnim službama, ali je njegova polusestra još 2014. pobegla u Siriju, gde se, kako je saopštio Rikard, pridružila tada proglašenom "kalifatu" Islamske države u Iraku i Siriji. Francuski tužitelj nije otkrio šta se dogodilo s njom ni gde je sada.

Što se Anzorova tiče, na njegovom telefonu pronađena je poruka kojom preuzima odgovornost za ovu egzekuciju, zajedno s fotografijom odrubljene glave žrtve. Anzorov je tu poruku, zajedno s fotografijom, objavio i na Tviteru, na svom profilu pod imenom Al Ansar, što je termin iz Kurana za prijatelje i pomagače proroka Muhameda.

"Smaknuo sam jednog od pasa iz pakla koji su se usudili ponižavati Muhameda", napisao je čečenski terorista uz jezivu fotografiju, nekoliko minuta nakon ubistva, prenosi agencija Asošiejted pres, "Associated Press". Tviter je u međuvremenu suspendovao njegov profil.

Došao iz drugog grada, pa podmitio jednog učenika

Razlog za ovaj brutalni teroristički napad bila je činjenica da je nastavnik, na predavanju o slobodi govora u sklopu građanskog vaspitanja, pokazao učenicima u svom razredu karikature Muhameda koje je ranije objavio časopis "Šarli ebdo". Napadač, međutim, nije bio učenik te škole. U stvari, Anzorov uopšte nije živeo u ovom predgrađu Pariza, već u 80 kilometara udaljenom gradiću Evreu.

Budući da nije poznavao nastavnika, Anzorov je po dolasku pokušavao podmititi učenike iz škole u kojoj je nastavnik predavao kako bi mu otkrili gde ga može naći, javlja francuski list Mond. Učenik (15) koji je Anzorovu navodno dao informacije, naknadno je uhapšen, ali "apsolutno negira da je znao što će Anzorov uraditi", prema policijskom izvoru upoznatom s istragom.

Ukupno je devet osumnjičenih uhapšeno nakon ubistva, uključujući dedu, roditelje i brata (17) ubice, javlja francuski Juronjuz, Euronews.

Profesor je bio zabrinut za svoju sigurnost nakon što je prethodno primio pretnje smrću, tvrdi njegov kolega.

"Samuel je razljutio neke roditelje pokazujući deci sliku golog proroka Muhameda tokom predavanja o slobodi govora. Nakon toga je počeo primati pretnje", rekao je njegov kolega iz škole.

Obraćajući se svim francuskim nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, francuski ministar obrazovanja rekao je u subotu da je Patija ubilo ono što on naziva "neprijateljima slobode".

"Republika nikada, nikada, nikada neće ustuknuti pred terorom i zastrašivanjem", poručio je ministar Žan-Mišel Blanke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: