Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
POSLANICIMA IZ BRČKOM ODREĐEN PRITVOR Zlupotrebili lične dokumente građana koje su prijavili za GLASANJE PUTEM POŠTE

POSLANICIMA IZ BRČKOM ODREĐEN PRITVOR Zlupotrebili lične dokumente građana koje su prijavili za GLASANJE PUTEM POŠTE

Nadležni sud u Brčkom odredio je jednomesečni pritvor poslanicima u Skupštini distrikta Radoslavu Bogićeviću i Nenadu Kojiću, koji su osumnjičeni da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana, prijavivši ih za glasanje putem pošte, saopšteno je iz Tužilaštva distrikta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Cvijeta Kovačević / RAS Srbija

Bogićeviću i Kojiću, protiv kojih se vodi istraga za krivična dela povreda slobode odlučivanja i pripremanje krivičnog dela, jednomesečni pritvor je, po predlogu Tužilaštva distrikta, određen zbog opasnosti da bi uticajem na svedoke mogli ometati krivični postupak.

Sumnja se da su poslanici Bogićević i Kojić, koji su se ponovo kandidovali za te funkcije, zajedno i po prethodnom dogovoru, lično ili posredstvom trećih lica pribavili, a zatim zloupotrebili više od sto kopija ličnih karata građana, prijavivši ih za glasanje iz Srbije.

Bogićević i Kojić su osumnjičeni da su stvorili uslove za izvršenje krivičnog dela prevara pri glasanju, tako što bi zloupotrebili glasačke listiće i umesto prijavljenih lica glasali za sebe, odnosno političku stranku čiji su članovi.

Policija je Kojića i Bogićevića uhapsila u četvrtak, 15. oktobra, te ih sutradan dovela u prostorije Tužilaštva distrikta, gde ih je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenih, a odmah potom predložio nadležnom sudu da im odredi pritvor.

Njihovom kolegi Peji Mendešu, koji je takođe pritvoren iz gotovo istih razloga, u međuvremenu je odbijena žalba na rešenje o pritvoru.

Apelacioni sud je odlučio da ostaju u pritvoru odbijanjem žalbi i Stojanu Bavarčiću, Jasminu Ravkiću, te Mati Gluhakoviću koji su, uz skupštinske poslanike, osumnjičeni za krivična dela iz izborne oblasti.

Među osumnjičenima su i otac jedne od poslanika u lokalnoj skupštini Slavko Blažević, kojem rešenje o pritvoru još nije pravosnažno, te lice čiji su inicijali D.J, kao jedini osumnjičeni koji se brani sa slobode.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi sa prijavljivanjem građana distrikta za glasanje izvan BiH, Tužilaštvo Brčko distrikta je tokom proteklih 15 dana otvorilo sedam predmeta obuhvativši istragama ukupno osam osumnjičenih lica.

U saradnji sa Policijom distrikta i Izbornom komisijom, Tužilaštvo nastoji da obezbedi efikasnu zaštitu biračkog prava, te kroz svoju ulogu jača vladavinu prava podržavajući i štiteći temeljne demokratske vrednosti, procese i načela pravne države, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO: Mali Mokri Lug - glasanje u kući