Društvo sudija Srbije: Direktor RTV Vranje ugrožava nezavisnost sudija, VSS da reaguje 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Društvo sudija Srbije osudilo je danas izjavu direktora RTV Vranje, kojom je „malovažavao“ rad suda u Vranju, nezadovoljan konkretnom sudskom odlukom.

U saopšenju se navodi da je direktor RTV Vranje prošle sedmice govorio da su „sudije pristrasne, korumpirane, strani plaćenici, da zakone selektivno primenjuju po nalogu inostranih mentora, da presuđuju po dvostrukim aršinima, da donose sramne presude kojima legalizuju govor mržnje, da su ‘ljige’ koje ne štite časne građane“.

Društvo sudija je upozorilo da je „takvo istupanje protivno zakonskoj zabrani da se utiče na tok i ishod sudskog postupka, na sud i učesnike u njemu“ i pozvalo Visoki savet sudstva da reaguje.

Ovakvim istupom „nastavlja se sa praksom vređnja i omalovažavanja sudija, ugrožava njihova nezavisnost i samostalnost koja služi pravu građana na pravično suđenje, i kod građana podstiče nepoverenje u sudsku vlast“, naglasilo je Društvo sudija Srbije u saopštenju.

Visoki savet sudstva (VSS) je pozvan da „reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama u cilju obezbeđivanja poštovanja pravnog poretka i zaštite ugledaSrbije i nezavisnosti sudija i sudstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari