Tri glumice dobile Zoranov brk 1Foto: Pozorište "Zoran Radmilović" Zaječar

Tri festivalska dana, isto toliko predstava u glavnom programu i tri Zoranova brka, jedna festivalska premijera, jedna praizvedba, izložba slika, okrugli sto, pesničko veče, predstavljanje knjige, projekcija dokumentarnog filma – to bi sportskim rečnikom bio dosadašnji skor  29. „Dana Zorana Radmilovića“ koji se održava u Zaječaru.

Glumce iz dana u dan publika nagrađuje aplauzima, istina manje je nego obično jer se propisane mere: distanca, maske, dezinfekcija, merenje temperature, poštuju, a stručni žiri nagradom za glumca večeri.

U slučaju ovogodišnjeg festivala, bar do sada, u pitanju su glumice. Zoranov brk, nagradu tako poželjnu u glumačkom svetu stručni žiri je sinoć dodelio Tanji Pjevac iz Srpskog narodnog pozorišta koje se predstavilo komadom Smederevo 1941. rediteljke Ane Đorđević. Predstava je posvećena glumcima SNP stradalim u smederevskoj eksploziji 5. juna 1941. godine.

-Predstavu smo radili jako ozbiljno i dugo. Ana je napravila jedan divan spoj istorijskih činjenica i onoga što je ona izmaštala kao mogućnost uzroka eksplozije. Dopala mi se paralela između zločina i kazne i teme u predstavi, samim tim odgovornosti za zločin u svakome od nas.S  obzirom na to da smo imali uvid u arhive sa podacima o glumcima koji su poginuli u toj užasnoj nesreći imam utisak da smo uradili nešto što su oni zaslužili. – podelila je svoje iskustvo o radu na predstavi Tanja Pjevac kojoj je Zoranov brk prva nagrada.

Iz Zoranovog Ateljea212 na Zoranov festival stigla je predstava  Ovaj će biti drugačiji autora Staše Bajec u režiji Đurđe Tešić. U ovoj pobedničkoj drami 5. Hartefaktovog regionalnog konkursa za najbolji angažovani celovečernji dramski tekst 2017. koju je zaječarska publika odlično prihvatila, najbolja je bila Milica Janevska.

Tri glumice dobile Zoranov brk 2
Foto: Pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar

-Na početku smo baš imali frku da li ćemo da probijemo jer je ovo čini mi se pozorišna publika koja je navikla na pozorište i ima neke standarde. Videla sam i puno starijih ljudi, pa smo se pitali i tokom igranja, jesmo li dobri, da li prolazimo, jel, razumeju? Bila je frka, ali mislim da je ova vrsta komada važna da se čuje, pogotovu što, nažalost, veliki deo mlade populacije trenutno tako živi i tako se ponaša. Mislim da su reakcije bile onako stidljive i zbog okolnosti i zbog maski i zbog toga što svi sede sami, ali ovo je zapravo i gorka predstava. – kazala je Milica Janevska, dobitnica drugog Zoranovog brka ove godine koja smatra da jedino kroz ovu komercijalnu formu ovakva vrsta gorčine može da se na neki lakši način prikaže publici.

Iako nije u zvaničnoj konkurenciji za festivalske nagrade Žene iz Troje, nagrađivana koprodukcija zaječarskog i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i Dunav festa, glumci u predstavi koja je svrstana među deset najboljih u 2019. konkurisali su za prvi Zoranov brk na festival. Otišao je u ruke Ivane Kovačević za ulogu Hekube.
-Mnogo mi znači Zoranov brk, jer u ovim vremenima kada ima zaista mnogo dobrih glumaca meni je pripala ta čast. Ulogu koju sam odigrala ne bih donela ovako da nije bilo mojih Trojanki. Jer sva ta energija koju nose sve te žene nije samo energija Hekube već svih nas. Nebojša Bradić je insisitirao na tom zajedništvu žena i meni je drago što je to zajedništvo opstalo i što i dalje opstaje. – rekla je Ivana Kovačević.

Tri glumice dobile Zoranov brk 3
Foto: Pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar

Paralelno sa glavnim festivalskim programom odvija se i 3. Festival malih pozorišnih formi. Otvoren je monodramom domaćina, praizvedbom Čučuk Stane koju je specijalno za zaječarsko pozorište napisao i režirao Željko Hubač.

– Stekao sam utisak da je Čučuk Stana bila prva srpska feministkinja. Zamislite ženu koja sa 15 godina uzjaše konja i ode u Poreč i od loklanog moćnika potraži nazad svoju spremu. Ženu koju oženjeni muškarac oženi sa 15 godina, koja prvi put ostane udovica sa 18, a drugi put sa 24 godine ostane i bez muža i bez otadžbine i što je najstrašnije ostane bez novca, bez egzistencije nakon 6 godina krvarenja. Kad sve to sublimirate shvatite da je Stana izrazito ponosita žena koja je jako dobro shvatala vreme u kome živi i koja je sa stanovišta dara zaista jedno malo čudo. – smatra Željko Hubač.

Glumica Nataša Petrović, kako sama kaže, rasla je  uz priče o Čučuk Stani i Hajduk Veljku koje je slušala od svoje bake.

-Čučuk Stana je bila heroina svoga vremena, a bogami i ovog. Ja sam sebe pronašla u toj Čučuk Stani koja je malena, ali herojski nosi sve sa sobom i ne da se bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile tokom života i smatram da i dan danas postoje takve jake žene koje mogu mnogo da podnesu. – ističe Nataša.

Festival malih pozorišnih formi juče je nastavljen Dr Felerom koga igra Dragan Boža Marjanović, a danas je na programu  komad Nadežda Petrović – autoportret u množini  u tumačenju Dragane Jovanović i Bratislave Milić. Male pozorišne forme imaju svoju publiku u Zaječaru, a žiri na čijem je čelu glumac Ivan Bekjarev na kraju će dodeliti glavnu nagradu festivala.

Večeras će festivalska publika moži da pogleda predstavu 1789.  Narodnog pozorišta Niš, autora I reditelja Hadija Kurića koji kaže da ova  “predstava govori o moćnicima koji, slepi pred evidentnim dokazima da će celo društvo postradati u krvavom haosu, nisu u stanju da preduprede tragediju”.

-Zaslepljeni sopstvenim ambicijama, snovima i željama survaju celokupnu zajednicu, i sebe same, u ponor. Neki od njih vođeni su ideologijom, drugi patriotizmom, treći osvetom ili čak opsesivnom ljubavlju, no svi zajedno dele istu sudbinu – nasilnu smrt koju nisu bili u stanju da predvide.- navodi Hadi Kurić.

Predstavi niškog Narodnog pozorišta prethodiće promocija knjige Rubikova kocka Saše Radonjića.

Do petka i kraja 29. Dana Zorana Radmilovića, u glavnom festivalskom programu su Ružni, prljavi, zli oktobarska premijera Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Lenke Udovički, nagrađivana predstava Zašto je poludeo gospodin R? Jugoslovenskog dramskog, zatim Zločin I kazna Narodnog pozorišta Republike Srpske, da bi u petak, u čast nagrađenih glumci zaječarskog teatra premijerno izveli Kazabalkan koje je po motivima teksta Gorana Stefanovskog dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur. Sutra i u sredu, na programu festivala malih formi su predstave Vla-vla-vlajland cabaret Kazališta Moruzgva iz Zagreba i Život je loto u kojoj igra Monika Romić. Glumac Milan Caci Mihailović će u četvrtak predstaviti svoju novu knjigu: Uspomenar 4 – Zoran 2020, a festivalska publika moćiće  još da vidi predstavu Bliži nebu zaječarskog teatra I Komediju ometenu u razvoju Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari