Biznis Vesti
NEZADOVOLJNA SAM ONIM ŠTO JE REKAO MMF Tabaković: Rekli su da ne mogu mimo svojih procena, a naši podaci su verodostojni

NEZADOVOLJNA SAM ONIM ŠTO JE REKAO MMF Tabaković: Rekli su da ne mogu mimo svojih procena, a naši podaci su verodostojni

Stabilnost dinara više nikoga ne brine, a što je najvažnije ni strane investitore koji ulažu novac u Srbiju, rekla je za RTS guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jorgovanka Tabakaović MMF Foto: Narodna banka Srbije / Tanjug
Jorgovanka Tabakaović MMF

Guvernerka NBS kaže da je po prvi put nezadovoljna projekcijom rasta od -1,5 odsto koji je za našu zemlju dao MMF.

"NBS je izašla i to sa konzervativnom procenom rasta od -1 odsto. Naši podaci su dostupni MMF-u u svakom trenutku i verodostojni su. Međutim, MMF je rekao da ne može da ide mimo procena svoje institucije. Činjenice kojima raspolaže NBS o oporavku privrede nije projekcija već stanje sa kojima raspolažemo i mi i oni", rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Mnogi su sumnjali da će se aranžman sa MMF-om održati a sada smo na kraju drugog savetodavnog aranžmana, navela je Jorgovanka Tabaković i podsetila da je zbog jedinstvene fiskalne politike i saradnje svih institucija na tom polju dobila naziv "čuvarkuća".

"Trošiti koliko zarađuješ je jedinstvena i usaglašena finansijska politike svih institucija a pre svega Vlade i NBS-a. Zbog toga stabilan dinar više nikoga ne brine a što je najvažnije ni investitore koji ovde ulažu novac", naglasila je Tabakovićeva.

Guvernerka je rekla da su zaključno sa septembrom strani investitori već uložili 1,8 milijardi evra a projekcija je da će do kraja godine to biti i 2,3 milijarde.