19. oktobar  2020. 07.48  | Izvor: Tanjug

Georgijeva: Neophodni odlučni koraci za rešavanje dugova

VAŠINGTON -

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je da je neophodno preduzeti odlučujuće korake za rešavanje problema velikih dugova nekih zemalja i pozvala i kreditore i dužnike da hitno počnu restrukturiranje dugova.

Kako prenosi Rojters, ona je rekla da će odluka članica G20 najrazvijenih zemalja da produže na još šest meseci suspenziju otplatu dugova u bilateralnim sporazumima pomoći siromašnim zemljama, ali je istakla da je potrebna još energičnija akcija.

mmf,, logo

"Kupujemo nešto vremena, ali moramo se suočiti s realnošću da su potrebne mnogo odlučnije akcije", rekla je Georgijena na onlajn skupu Grupe 30 bivših političara i ekonomskih stručnjaka.

Ona je istakla da učiniti premalo i to prekasno košta dužnike, ali i kreditore, i upozorila da će u 2021. godini dugovi na globalnom nivou dostići 100 odsto BDP-a.

Rojters navodi da izjava Georgijeve dolazi u trenutku pojačane zabrinutosti o velikom skoku nivoa dugova, pogotovo slabo i srednje razvijenih zemalja, koje su teško pogođene epidemijom korona virusa, padom prihoda od turizma i, u nekim slučajevima, nižim cenama nafte.

Tagovi